НАЧАЛО » технологии

Мария Габриел: За първи път в ЕС имаме самостоятелна цифрова програма с бюджет 9 млрд. евро

Над 28 милиарда евро или двойно увеличение на бюджета в цифровата сфера до 2027 г.

fb
3E news
fb
03-05-2018 09:35:00
fb

В представения от Европейската комисия днес проект на следващата многогодишна финансова рамка за първи път има конкретна цифрова програма. Това се случи в резултат на целенасочените усилия на българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и доброто й сътрудничество с другите комисари. Нейна заслуга са включените в бъдещия бюджет средства за отделна програма "Цифрова Европа", която ще разполага с над 9 милиарда евро, съобщи пресслужбата на ЕК.

"За първи път в историята на Европейския съюз имаме цифрова програма за Европа. С нея искаме цифровата трансформация да е в полза на бизнеса и хората, те да бъдат в нейния център. Днес изпращаме ясен сигнал за това, че Европа иска да модернизира традиционни политики като кохезионната и селскостопанската, но има куража да инвестира и в нови области, в които нито една държава членка не може да се справи самостоятелно. Такава е цифровата област. Разчитам сега на подкрепата на държавите членки и Европейския парламент да дадем възможност на европейските граждани и предприятия да се възползват от всички предимства на цифровизацията, като подкрепим силен бюджет за това", коментира Мария Габриел.

Програмата "Цифрова Европа" обхваща пет ключови направления: цифрови умения, киберсигурност, суперкомпютри, цифровизация на публичната администрация, изкуствен интелект. Освен това, българският еврокомисар се пребори за увеличаване на средствата за програма МЕДИА -  в новия бюджет те ще нараснат до 1,2 милиарда евро, което е около 33% растеж на средствата за програмата.  По програма "Свързана Европа", средствата нарастват от 1 милиард на 3 милиарда евро.

Европейската комисия
многогодишна финансова рамка
цифрова програма
програма "Цифрова Европа"
цифрови умения
киберсигурност
суперкомпютри
цифровизация на публичната администрация
изкуствен интелект
По статията работи:

Галина Александрова