НАЧАЛО » технологии

Мария Габриел: В Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти

България може да бъде лидер в справянето с това предизвикателство, смята българският еврокомисар

fb
3E news
fb
24-11-2017 11:22:00
fb

В Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти и България може да бъде лидер за справянето с това предизвикателство. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел след откриването на Националната програма „Обучение и IT кариера“, което е част от Европейската седмица на професионалните умения, предаде агенция Фокус.

Символичният старт на програмата бе даден от еврокомисаря Мария Габриел и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя ще даде възможност на 250 български ученици от цялата страна за безплатно тригодишно обучение по професия „Приложен програмист“.

„В момента в Европа има недостиг от 300 хил. IT специалисти, а нашите анализи показват, че до 2020 г. тази цифра ще бъде 500 хил. Днешното събитие е прекрасен пример как можем да отговорим на това предизвикателство, защото само когато има връзка между училището, университета и бизнес пазара на труда, можем да имаме подготвени специалисти. И нещо повече – те да владеят новите цифрови технологии, защото други стряскащи цифри, с които разполагаме, са, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения, а в момента само 37% от активната работна сила на Европа ги притежава. Това е едно невероятно предизвикателство, но всички заедно можем да направим така, че да се справим с него. Защото новите технологии вече не са само за IT специалистите. Те са част от ежедневието ни и променят начина ни на работа, учене и живеене. Затова изказвам възхищение към младите хора на България, че приемат това предизвикателство не със страх, а с мотивация. И поздравления за България, че показва как институциите могат да бъдат мост между партньорите. И благодарение на общите ни усилия да покажем, че България може да бъде лидер в това предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа“, каза още еврокомисарят Мария Габриел.

Министър Вълчев обясни, че в програмата са включени пет професионални гимназии и четири висши училища, като целта й е да разшири базата от софтуер специалисти. „Програмата ще започне с 250 ученици, които са избрани от близо 1200 кандидатствали. Но предвиждаме още следващата година да увеличим обхвата й, тъй като виждаме, че има интерес. Самото обучение ще бъде 3 години – започва се от 9 клас и ще продължи до 11 клас, като уроците ще се провеждат в събота и неделя и през ваканциите, като обучението ще бъде присъствено и онлайн“, обясни той.


IT специалист
недостиг
Европа
България
Мария Габриел
Националната програма „Обучение и IT кариера“
Красимир Вълчев
професия „Приложен програмист“
Обучение
По статията работи:

Галина Александрова