НАЧАЛО » технологии

МАЕ: Слънцето може да осигури повече от половината от световния капацитет на електроенергия до 2050 г.

fb
3E news
fb
01-10-2014 05:03:00
fb

 

Според нова публикация на Международната агенция по енергетика („МАЕ“), различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г. Слънчевата и вятърната технологии вече представляват 1/3 от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г.

Задълбоченото проучване на МАЕ се фокусира върху технологии за производството на електроенергия и техния бъдещ технологичен потенциал. Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16% от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4600 гигавата.

Екологично сдружение „За Земята” подкрепя заключението на МАЕ, че енергията от възобновяеми енергийни източници ще бъде доминиращата форма за производство на енергия още в следващите 35 години, съобщиха от организацията.

"Смятаме, че това е още един важен сигнал към българските правителства за промяна на енергийната стратегия в посока към развитие на малки децентрализирани централи за производство на енергия от ВЕИ. Сигнал за отказ от грандомански, корупционни, енергийни проекти тип АЕЦ „Белене”,7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”, нефтопровод „Бургас – Александруполис”, газопровод „Южен поток”, добив на шистов газ, изграждане на нови въглищни централи", се казва в позиция на природозащната организация.

През 2008 година „За Земята” в сътрудничество с европейски експерти създаде Алтернативен енергиен сценарий за развитието на България до 2050 година. Изводът в него е, че до 2050 г. страната ни може да задоволи на 100% енергийните си нужди на базата само на енергийна ефективност и ВЕИ.

Докладът на МАЕ потвърждаватези изводи напълно, подчертават от "За Земята". Според природозащитниците, постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите и ядрени горива е екологична и икономическа необходимост; ако се извърши с необходимото добро планиране ще намали сътресенията върху икономиката и населението.

Подкрепата и субсидирането на изкопаемите горива в България ни обрича на замърсена околна среда и все по-високи цени на енергията. То води до увеличаване на енергийната зависимост на страната от външни доставчици.

Дебатите и решенията на последните международни срещи, посветени на климатичните политики, ясно показват, че инвестирането във въглищни централи е обречено на големи загуби, обощават от "За Земята".

 

Публикацията на МАЕ: Energy Technology Perspectives

енергийни технологии
слънчева енергия
МАЕ
По статията работи:

Галина Александрова