МААЕ: Потенциалът на ядрената енергетика до 2050 г. може да се удвои

В дългосрочен план потенциалът на ядрената енергетика остава висок, сочат последните прогнози на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Според експертите от агенцията глобалният капацитет за производство на ядрени електроцентрали ще нарасне със 123% % до 2050 г., спрямо сегашното ниво.

МААЕ представя от 2008 г. насам два пъти годишно доклад за състоянието на ядрената енергетика и перспективите за развитието й.

В най-новият доклад на МААЕ, озаглавен International Status and Prospects for Nuclear Power 2017 се анализират факторите, които биха могли да повлияят върху бъдещето на ядрената енергетика, като финансирането, пазарите на електроенергия и приемането от обществото, информира world-nuclear-news.

Ако се увеличи признанието към потенциала на атомните електроцентрали като източници на нисковъглеродна енергетика и се подобри управлението на безопасността на реакторите, а също и на управлението на радиоактивните отпадъци, то използването на ядрената енергия може да нарасне значително, са кезва в доклада.

По този начин прогнозата за производство на атомна енергия нараства от 392 ГВтв края на 2016 г. на 553 ГВтдо 2030 г., 717 ГВтдо 2040 г. и 874 ГВтдо 2050 г.

Делът на ядрената енергия в глобалното производство на електроенергия ще се увеличи от сегашното ниво от около 11% до 13,7% към 2050 г. Прогнозата предполага запазване на сегашните темпове на икономически растеж и увеличение на търсенето на електроенергия в частност в Азия. Това означава, че от 2025 г. нататък ще трябва към мрежата да се свържат между 30-35 нови реактора. Подобна ситуация е съществувала през 1984 г., когато към мрежата са били свързани 33 нови реактора, отбелязват от МААЕ. За да станат реалност подобни действия през 2025 г. се „изсква незабавни действия сега“.

Най-голям ръст на ядрена енергетика се очаква в Централна и Източна Азия – 3,5 пъти към 2050 г., в сравнение със сегашните нива. Лек спад се очаква в Северна Америка, а в Европа (с изключение на Източна Европа) се очаква първоначален спад, но възстановяване до 120 ГВтдо 2050 г.

Според МААЕ, в сравнение с предишните прогнози, при сегашната спадът ще е заради раннот извеждане на реактори, или липсата на интерес за удължаване на живота на атомните електроцентрали в някои страни, поради намалената конкурентоспособност на ядрената енергетика в краткосрочен и национален мащаб след ядрената авария в японската АЕЦ „Фукушима 1“.

Дори и в най-лошия случай МААЕ прогнозира изграждане на 320 ГВт мощности.

Според заместник-генералния директор на МААЕ и шеф на отдела за ядрена енергия Михаил Чудаков "С течение на времето и модерните технологии могат да станат достъпни за търговия като част от нисковъглеродния енергиен микс“ По думите му, повече от 30 модерни Водо-водни реактора вече са в процес на изграждане по света, а в светлината на повишеното търсене на чиста енергия, поддържането на работещ атомен сектор е необходимо, за да се преодолее пропастта между съществуващите и технологиите от следващо поколение. "

Докладът на МААЕ отразява визията на Световната ядрена асоциация за бъдещето на електроенергията, наречена Harmony, базирана на сценария 2DS на Международната агенция по енергетика, който цели избегване на вредните последици от изменението на климата и изисква значително увеличение на ядрената енергия. Harmony предвижда разнообразна комбинация от технологии за генериране на ниски въглеродни емисии, разработени по такъв начин, че ползите от всеяка да е максимално висока, а отрицателните въздействия сведени до минимум. Целта на асоциацията за ядрена енергетика е да осигури 25% от електроенергията през 2050 г., което изисква да бъдат изградени около 1000 ГВт нови ядрени мощности.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари