Къде в Европа работят и се строят заводи за литиево-йонни батерии

Енергетика / Технологии
3E news
1531
article picture alt description

Немският експерт Roland Zenn публикува преди дни графика, на която са посочени действащите и строящите се заводи за литиево-йонни батерии в Европа. Според него тези мощности ще са в състояние да осигуряват батерии за 7 милиона електромобили годишно. През лятото експертът изчисли, че над 90 % от съвместните предприятия за производство на батерии са създадени през последните три години от производителите на автомобили, които се  подготвят за ерата на електрическите превозни средства.

Експертът Dennis Kopljar от своя страна изчислява, че посочените заводи ще са в състояние да произвеждат 430 GWh батерии годишно, което ще позволи оборудването на 4 – 8,5 млн. електрически превозни средства.

За сравнение, към края на 2019 година броят на световния парк от електромобили е бил от порядъка на 7,9 млн., а глобалните годишни продажби през миналата година се изчисляват на 2,3 милиона. В европейската статистика обаче не са отчетени плановете на Tesla, които преди дни бяха оповестени от Илон Мъск. Става въпрос за увеличаване на мощностите на берлинския завод за производство на батерии до 250 GWh годишно.

Това означава, че през втората половина на 2020 година може да се очаква, че европейските мощности за производство на батерии ще са на ниво от 500 – 800 GWh.

Benchmark Minerals, както припомнят анализаторите на този пазар, прогнозира, че през 2023 година глобалните мощности за заводите за производство на литиево-йонни батерии ще достигне почти до 1000 GWh, а през 2028 г. - почти 1600 GWh. На този фон плановете на Европа изглеждат доста добри.

В края на миналата година Европейската комисия одобри 3,2 млрд. евро държавна помощ за изследвания и иновации в областта на акумулаторните технологии за 7 страни от Европейския съюз.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща