Космическият туризъм може да ускори промяната на климата

Учени са открили как влияят изгорелите газове на ракетите върху атмосферата

Развитието на космическия туризъм, чиито бурен ръст се очаква през следващото десетилетие, може значително да ускори промяната на климата, заради въглеродния двуокис и саждите от изгорелите газове на ракетните двигатели на космическите кораби, прогнозират авторите на доклад, който е приет за публикация в списание Geophysical Research Letters.

 

Един от авторите на изследването Мартин Рос Aerospace Corporation и неговите колеги смятат, че през следващото десетилетие орбиталните туристически полети може да достигнат до 1000 на година.

 

"Ракетите са единствения пряк източник на химическо замърсяване на височина над 22,5 км, и затова е важно да се разбере как тези емисии ще засегнат атмосферата", каза Рос,  цитиран от пресслужбата на Американския геофизичен съюз (AGU). Неговият екип чрез компютърно моделиране за първи път детайлно е пресметнали как влияят изгорелите газове на ракетите върху климатичната система. Учените са открили, че отделяните твърди частици от туристическата флотилия, може да се натрупват в стратосферата на височина около 40 км, което е три пъти по-високи от височината на полета на гражданските въздухоплавателни средства в момента.

 

Тези частици имат способността да поглъщат излъчваната от слънцето светлина и топлина, да не им позволяват да достигат до земята, и така на въздействат върху атмосферата на цялата планета – от полюс до полюс. За разлика от саждите, които изпускат самолетите и топлоцентралите на въглища, попадащи бързо на земята и които се измиват от дъжда, частиците, които попаднат в стратосферата могат да останат на височина от 40 км с години.

 

Промяната на климата дори на относително малко количество сажди на тази височина, според изчисленията на учените, е много голяма. Дори ракетите за туризъм да се изстрелват от едно място в Северна Америка, това ще доведе до глобални атмосферни промени.

 

Изчисленията показват, че тънкият слой в стратосферата от "ракетни сажди" ще доведе до охлаждане на повърхността на Земята с 0,7 градуса по Целзий, но в същото време в Антарктика ще стане по-топло с 0,8 градуса. От туристическите ракети ще пострада и озоновия слой, който предпазва целия живот от опасните ултравиолетови лъчи. От този ефект в екваториалните райони ще стане по-студено с 1%, а на полюсите – до 10%.

 

Общият ефект, който ще се получи заедно с емисиите "ракетен" въглероден диоксид, ще бъде значително увеличаване на количеството слънчева енергия, която ще погълне атмосферата, а това ще я затопли повече.

 

Без да знаят за съкрушителните ефекти върху климата, в САЩ в началото на годината бе представен новият космически кораб, създаден за туристи, които искат да изпитат състояние на безтегловност на височина повече от 100 километра. Това е частен проект, който се финансира от британския милиардер сър Ричард Брансън. Той дори обяви, че първите комерсиални стартове на т. нар. суборбитални полети ще започнат след половин година. Отначало голям ракетоплан (на снимката), който прилича на самолет, ще излети на височина от около 35 километра, а там от основната платформа ще се отдели космическа совалка, която ще достигне височина от 110 километра. По този начин 6 туристи и двама души екипаж ще бъдат в безтегловност малко повече от пет минути. В момента компанията на Ричард Брансън провежда изпитания на нов кораб. Билетите за полет в космоса ще са около 200 000 долара. Вече има и желаещи – повече от 300 човека са готови да платят цялата вноска или да внесат част от цената.

 

И руската компания Orbital Technologies има готовност заедно с Ракетно-космическата корпорация "Энергия" да реализира амбициозен проект за изграждане в околоземна орбита на Комерсиална космическа станция (CSS) и да изстреля първия космически туристически хотел с ракетата-носител "Съюз" още в края на 2015 или началото на 2016 г.

 
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари