НАЧАЛО » технологии

КонтурГлобал Марица Изток 3 посрещна над 50 деца за ранното им професионално ориентиране

fb
3E news
fb
04-11-2016 03:47:00
fb

„Промених решението си. Ще стана като татко“. Така деветгодишният Красимир Лаков коментира ползата от своето участие в проекта „Гордея се с труда на моите родители”. За четвърта поредна година КонтурГлобал Марица Изток 3 отвори вратите си, за да посрещне над 50 деца и младежи и да подпомогне тяхното ранно професионално ориентиране чрез съпреживяване на професиите.

Началото бе поставено на 31 октомври, когато децата на служителите посетиха телевизия Bulgaria ON AIR. Там се запознаха с атрактивните професии: радиоводещ, тонрежисьор, редактор на новинарски интернет портал, репортер, режисьор на новините, търговец на реклами, преводач и блогър.
На 1 ноември електроцентралата отвори врати за младите ни гости от Огняново-К, най-големия производител на варови продукти в България, и нашите деца. Те научиха много през този ден – какво работят електроинженерите и какви прибори и инструменти използват в своята дейност, какво работи лаборантът и как се правят различните химични анализи в нашата лаборатория, какви са предизвикателствата в ежедневната работа на преводача в една международна компания. По-малките деца с интерес проследиха производството на ток, как работи термокамерата и парната турбина, нарисуваха и „построиха“ града на мечтите си. Не липсваха, разбира се, и традиционната обиколка из съоръженията и посещенията на работните места на мама и татко.

“Гордея се с труда на моите родители“ е дългосрочна национална програма на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, насочена към възраждане на труда като ценност. Тази есен в рамките на програмата повече от 500 деца гостуваха в компании в 9 населени места в страната – Врабево, Гълъбово, Девня, Димитровград, Пазарджик, Перник, Панагюрище, София и Смолян. Медийни партньори на проекта са: телевизия Bulgaria ON AIR, радио Family, списание „Първите 7“, Investor.bg, Computerworld, b2b media, CSR Bulgaria, Портал за НПО в България (Ngobg.info), списание „Споделени ценности“ и „Детски дневник“.

КонтурГлобал Марица Изток 3
инициатива “Гордея се с труда на моите родители“
ранна професионална ориентация
По статията работи:

Галина Александрова