Компютърният вирус Wannacry достигна България

На глобалната карта на заразените компютри с компютърният вирус Wannacry вече присъства и България.  В страната ни са посочени като засегнати две точки - София и Варна. Варна е изчезнала от списъка на заразените след няколко часа. Това означава, че устройството е изключено, обясни по bTV специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев.

Експертът е категоричен, че вирусът се „храни” от безхаберието и липсата на дигитална култура на потребителите.

Wannacry се базира на пробиви в операционната система „Уиндоус” и изтекла информация за хакване на лични компютри от Националната агенция за сигурност на САЩ.

По думите на специалиста, това е криптовирус и червей едновременно, защото не само, че блокира достъпа до личните ти файлове, но и търси място в мрежата ти, за да се настани и мултиплицира.

Вирусът е направен за пари. Биткойните, които са валутата, в която хакерите искат да получат откупа си, са криптовалута. С този начин на плащане не се знае кой плаща и кой ги получава тези пари.

„Това което предлагаме е потребителите да архивират данните си и ако ги загубят няма да плащат откупи и няма да подкрепят кибертерористите. Да архивират и онлайн и офлайн”, съветва Танев.

Според данните заразените компютри са 200 000 в над 100 държави. Русия води по брой инфектирани, но не по политически причини, а заради огромния брой по-стари версии на “Уиндоус” и пиратските му версии. На Балканите най-силно засегната е Румъния.

По повод двата случая в България Танев призова потребителите да се свържат с него.

Специалистът посочи, че единственото спасение е да внимаваме онлайн както и офлайн. „Както внимаваме къде ходим, какво ядем, така и трябва да внимаваме и в интернет”, посочи той.

Към 16 май 2017 г. в Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност CERTbg към Държавната агенция „Електронно управление“ няма постъпила информация за засегнати от зловредния софтуер „WannaCry“ административни органи.

За уязвимостите, използвани от „WannaCry”, CERTbg алармира още на 19 януари и на 17 март т.г. с информация на Портала за мрежова и информационна сигурност (govcert.bg). В рубриката на портала „Съвети“ на 19 януари експертите публикуват „Най-добрите практики за защита на SMB” (Server Message Block protocol), а през март Центърът публикува и изпраща до административните органи предупреждение за уязвимост в SMBv1 на Microsoft. Отправени са също така препоръки за предприемане на конкретни действия по блокиране на всички версии на SMB върху всички гранични мрежови устройства чрез затваряне на съответните портове.

От 15 май в рамките на CSIRTs Network (мрежата е създадена в съответствие с изискванията на Директивата за сигурност на мрежите и информационните системи) държавите членки на ЕС обменят информация за наличие или отсъствие на инциденти, механизмите на разпространение на „WannaCry”, както и за информационните кампании и за превантивните мерки.

От CERTbg напомнят, че дейностите по превенция и за повишаване на устойчивостта на мрежите и информационните системи са прерогатив на отделните административни органи.

Израелската компания „Чек Пойнт“ е открила нова версия на вируса "УонаКрай" (WannaCry), с който тези дни бяха извършени кибератаки в 150 страни по света, напомня dir.bg.

Вчера от МВР съобщиха официално, че в България е била атакувана Областната администрация на Ямбол, но няма нанесени щети на институцията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари