Компания на Google ще инвестира 1 млрд. долара в строежа на интелигентна зона в Торонто

Създаването на умния район изисква множество промени в съществуващите закони за строителство, транспорт и енергоснабдяване

Източник: БГНЕС

Компанията Sidewalk Labs от холдинга Google- Alphabet ще построи от нулата умен район в Торонто, превръщайки го в най-технологичното пространство на земята. Това е първият голям експеримент на  Google в създаването на градско пространство, пише The Wall Street Journal (WSJ), цитиран от "Ведомости".

Sidewalk Labs  спечели проекта със заявление за разработване на 12 акра (около 5 хектара) от територията с перспектива за увеличаване на площта за развитие до 800 акра (323 хектара). Първоначално площта на интелигентния район ще бъде 8 квадратни километра. Той ще бъде разположен на брега на езерото Онтарио, по източното крайбрежие на Торонто. А местното подразделение на интернет- търсачката Google Canada ще прехвърли централата си там, съобщава Financial Times (FT).

На жителите на интелигентния район  ще бъде предложено да се откажат от личния автотранспорт и да ползват безпилотни маршрутки и велосипеди, за които ще бъдат направени специални алеи с отопление през зимния период. Също така, интелигентният регион Торонто ще се превърне в място за тестване на експериментални технологии за адаптивни светофари, модулни къщи, роботизирани куриери и товарни дронове, маршрутите за които ще бъдат под земята.

Един от проблемите на "района на бъдещето" ще бъде разработването на политика за защита на личните данни на местните жители, пише FT. В края на краищата, интелигентната градска технология включва събирането на огромно количество данни. Например, районът е оборудван със система от сензори, които ще наблюдават всички области на живота на хората - от пълнене на контейнери за боклук, до шум в домовете и състоянието на пейките в парковете. Авторите на проекта обещават да установят строги изисквания за защита на правото на личен живот, включително от страна на управлението.

Проектът беше одобрен от министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо. При представянето на проекта в Торонто той го описва като "тестова площадка за нови технологии, които ще ни помогнат да изградим по-чисти, умни и зелени градове" (цитирано от FT). "Предложеният план ще превърне крайбрежието в процъфтяващ център на иновациите и ще създаде добре платени работни места, необходими на канадците", каза той.

Създаването на района ще изисква множество изменения в съществуващото законодателство за строителство, транспорт и енергоснабдяване.

"За нас това не е просто случаен проект. Това е резултат от почти десетилетие анализи за това как технологиите могат да променят човешкия живот", каза председателят на съвета на директорите на корпорацията Alphabet  Ерик Шмит (цитатът е на FT).

По думите на генералния директор на Sidewalk Labs  Дени Доктороф, компанията планира да лицензира някои концептуални технологии, внедрени в Торонто и в бъдеще да ги продава в други градове. "Надяваме се да създадем тук продукт, който ще омжем да експортираме в други градове", каза още Доктороф.

Проектът Sidewalk се оценява приблизително на 1 млрд. долара. Компанията вече е осигурила 50 млн. долара за първоначалния етап на планиране и тестване на пилотните разработки.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари