НАЧАЛО » технологии

Клъстер за зелена енергия ще насърчава разумното използване на ресурси

fb
3E news
fb
06-11-2015 01:23:00
fb

Нов трансграничен клъстер за зелена енергия в района на Добрич и румънския град Констанца насърчава разумното използване на природните ресурси, съобщи на пресконференция Силвия Щумпф, ръководител на проекта, който се финансира по старата Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България.

Между трийсетината партньори в клъстера, който не е индустриален, а иновационен, са Асоциацията на производителите на екологична енергия, Морският университет в Констанца, неправителствени организации и други. Клъстерът вече е регистриран и отваря два центъра - в Каварна и Констанца.

В рамките на проекта е направено проучване на изградените мощности за възобновяеми енергийни източници в региона и потенциала за балансиран растеж на зелената енергия, допълни Силвия Щумпф. В област Добрич са изградени вятърни електроцентрали с мощност 470 мегавата, или това са 73 на сто от ветрогенераторите в страната, каза Велизар Киряков, председател на управителния съвет на клъстера. По думите му в Добричкия регион работят фотоволтаици с мощност 20-30 мегавата, а все още слабо развит сектор е производството на електрическа енергия от биомаса.

Клъстерът ще поддържа уеб базирана система за достъп до географска и друга информация в областта на възобновяемите енергийни източници.

клъстер
зелена енеригя
ВЕИ
иновации
По статията работи:

Галина Александрова