Китай с намерение за строителство на АЕЦ от четвърто поколение

Китай пристъпва към строителството на АЕЦ от четвърто поколение. Това се казва в 13-годишния петилетен план за развитие на ядрената промишленост, цитиран от cctv.com. В новата АЕЦ в източната провинция Шандун ще има най-нов високотемпературен реактор с газоохлаждане с мощност 200 мегавата.

Опитни реактори от този тип сега има само в Китай и Япония. Разликата им от най-разпространените водо-водни реактори от трето поколение е в това, че за охлаждане не се използва вода, а газ. Реакторите имат висок коефициент на полезно действие и вътрешна самозащита.

 „Високотемпературният реактор с газово охлаждане ще бъде включен към електроразпределителната мрежа през 2018 г.“, заяви Ван Ижен, заместник-председател на Китайската агенция по ядрена енергия.

Сега в Китай има 36 атомни реактора, като по този показател страната е на четвърто място в света след САЩ, Франция и Русия. Още 21 реактора са в процес на изграждане. До 2021 г. Китай планира да увеличи потенциала на ядрената си енергетика до 58 гигавата, а до 2030 г. – до 150 гигавата. Сега в света установената мощност на АЕЦ не надвишава 400 гигавата.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари