НАЧАЛО » технологии

Китай планира производството на електромобили да нарасне 4 пъти - до 2 млн. броя през 2020 г.

fb
3E news
fb
16-01-2017 01:34:00
fb

Китай планира да увеличи четири пъти – до два милиона броя през 2020 г. производството на автомобили на т.нар. нови източници на енергия (new energy vehicles, NEV). Според агенция Синхуа плановете за четирикратното увеличение на производството на автомобили, базирани на нови източници на енергия  са били огласени от министъра на промишлеността и информацията на Китай. През 2016 г. в Китай са били произведени общо 517 хил. автомобила с нови източници на енергия.
По думите на министъра, през 2025 г. дела на тези коли ще е около 20% от общия брой от продадените от Китай автомобили.
Колите, базирани на нови източници на енергия включват в себе си основно електромобили, хибриди, както и автомобили, използващи горивни клетки (на водород), уточнява от своя страна  РИА Новости.
През декември бе съобщението, че пет китайски компании планират да инвестират около 422 млн.долара в производство на територията на Китай на коли, базирани на нови източници на енергия. По-рано властите в Китай съобщиха за плановете си през 2022 г. да открият най-големият в страната център за изследване и разработка на такива автомобили.
През октомври 2013 г. Държавният съвет на Китай съобщи, че управляващите планират през 2020 г- да построят в страната мрежа от нови специални зарядни станции, които ще могат да обслужват до 5 млн. електромобила. На всеки 2 хил. електромобила според директива на Държавния съвет на Китай трябва да се пада минимум една зарядна станция.
Припомняме, че Китай вече изпреварва САЩ по нарастване на дела на алтернативната енергия на пазара. Според данните, през 2016 г. общо в проекти, свързани с възобновяемата енергия Китай е инвестирал рекордната сума от 32 млрд.долара., а година по-рано инвестициите общо в сектора се изчисляват на сумата от 100 млрд.долара.
Намерението на Китай е до 2020 г. инвестициите във възобновяема енергетика да достигнат 361 млрд.долара, като те са за сметка на изваждане от експлоатация на въглищните централи.

Китай
производство на електромобили
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева