НАЧАЛО » технологии

Китай планира инвестиции от 361 млрд.долара във ВЕИ до 2020 г.

fb
3E news
fb
05-01-2017 08:26:00
fb

Китай планира да инвестира до 2020 г. 2,5 трлн. юана (360,7 млрд.долара) във възобновяема енергия, заяви в четвъртък заместник-началника на Държавното управление по дейностите в енергетиката на Китай Ли Янчжъ.
„Според първоначалните изчисления в рамките на реализацията на тринадесетият петгодишен план (2016-2020 г.) инвестициите във възобновяеми източници на енергия ще достигнат 2,5 трилиона юана“, се цитират думите му, публикувани на сайта на управлението.
Проектът за развитие на възобновяемите източници на енергия, по думите му е подготвен съвместно с Държавното управление по дейностите в енергетиката на Китай и Националната комисия за развитие и реформи на страната (NDRC).

Плановете предвиждат увеличаване на дела на потребление от неизкопаеми енергийни ресурси, както и намаляване на потреблението на въглища. „Може да се каже, че чистите нисковъглеродни източници на енергия ще станат основен енергиен ресурс през 13-та петилетка“, отбелязва Ли Янчжъ. Управляващите в Китай планират през 2020 г. да увеличат потреблението на слънчева енергия, да развиват хидроенергетиката, вятърната и геотермалната енергетика, съобщава Прайм.

Критиците на енергетиката на Китай обаче не са малко, като твърдят, че държавните енергийни компании в страната получават пари от държавата за строителство на нови мощности, независимо от съществуващия излишък от такива. Според тях така изкуствено се раздуват икономическите данни. За пример критиците на китайската енергийна политика посочват, че през 2015 г. например китайските регулаторни органи са издали разрешения за строителство на над 150 нови въглищни централи (независимо от излишъка на мощности). Общата им мощност е 123 ГВт, като при максимално производство те ще изхвърлят в атмосферата над 560 млн. тона парникови газове. Друг е въпросът, че те може и да не бъдат построени, тъй като натоварването и на сегашните ТЕЦ-ове в Китай  е до 50 процента, като за енергийни проекти, които са с много малки приходи страната е  изразходвала около 11 трилиона долара, казват критиците на китайската енергийна политика.

ВЕИ
енергетика
Китай
инвестиции на Китай във ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева