НАЧАЛО » технологии

Китай планира да построи през 2015 г. слънчеви мощности от 17,8 млн. кВт

fb
3E news
fb
21-03-2015 08:09:00
fb

Китай планира през 2015 г. да построи инсталации за електроцентрали със слънчеви батерии с мощност от 17, 8 млн. кВт. Това съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на Държавното управление по енергетиката на Китай.

 

Няма да бъдат ограничавани инсталациите за слънчеви генератори от разпределителен тип на покривите и развитието на малките и средни генерации на енергия за удовлетворяване на производство от собствениците.

 

Компетентните органи в сектора на енергетиката в различните райони на страната трябва своевременно да разгледат и утвърдят проекти за нови генериращи мощности за слънчеви батерии. Електроенергийните предприятия също трябва в най-скоро време да уредят формалностите, свързани с включване в електрическите мрежи. Предприятията ще могат да получат субсидии от държавата след завършване на проектите, се казва в съобщението.

 

Преобразуването на енергия от слънцето в електроенергия ще играе все по-голяма роля в китайската енергийна структура. През 2014 г. сумарното количество произведена електроенергия от слънчеви батерии по официални данни е достигнало 25 млрд. кВт, което е с 200 процента повече от 2013 г.

 

Въвеждането в експлоатация на слънчеви електроцентрали е част от мащабен проект за развитие на нови алтернативни източници на енергия в Китай. Според плана на правителството, през 2030 г. делът на неизкопаемните източници в потреблението на енергия от първични източници трябва да е над 20 процента.

слънчева енергия
електроенергия от слънчеви централи
Китай
По статията работи:

Маринела Арабаджиева