Китай обяви началото на нова въглеводородна революция

Източник: REUTERS

Китайските петролни работници първи в света добиха от дъното на Южнокитайско море "запалим лед" - природен газ хидрат. За това съобщи в четвъртък, 18 май, Китайската централна телевизия, позовавайки се на информация от Министерството на подземните природните ресурси на Китай, предава lenta.ru.

"Това ще бъде голямо събитие, сравнимо съсъ случилата се по-рано в шистова революция в САЩ. В резултат методите за използване на енергия в бъдеще ще претърпят трансформация"- каза представителят на управлението за геоложки изследвания в министерството Ли Цзинфа.

Той отбеляза, че развитието на теоретична рамка и технологиите на Китай в тази област е достигнал "безпрецедентен успех", в резултат на което страната зае водеща позиция в света по добив на "запалим лед".

Пробите са взети на дълбочина над 1,2 км на 285 км югоизточно от Хонконг. Само за осем дни работа са добити 120 кубически метра "горящ лед", в който съдържанието на метан е 99.5%.

Един кубичен метър хидрат е еквивалентен на 160 кубически метра природен газ в газообразно състояние (със 100 литра газ автомобил може да пътуват 300 км, докато със 100 литра "горящ лед" - 50 хиляди километра).

Дейности по добива на природни ресурси се провееждат и в други страни, в частност в Канада и Япония, но засега само Китай успя да извлече проба на хидрата от морското дъно.

Японската JOGMEC (Националната корпорация на Япония за нефт, газ и метали) обяви за добив на метан от "запалим лед" наблизо до полуостров Ацуми през март 2013 г. Компанията обаче не взима проби от морското дъно, а природен газ след изпомпване на вода се подава нагоре през тръбопровод.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари