НАЧАЛО » технологии

Китай и Индия оглавиха рейтинга на Ernst & Young за ВЕИ

fb
3E news
fb
22-05-2017 10:56:00
fb

САЩ за пръв път от 2015 г. отстъпват първото си място по развитие на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), при  това с две места. Начело застават Китай и Индия. Причината е, че новата администрация на САЩ смята измененията на климата за неистина, което в резултат доведе и до отмяна на някои екологични норми.
Това става ясно от поредния рейтинг на 40-те страни, най-привлекателни от гледна точка за развитие на възобновяемата енергетика вече е налице. Изследването  Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) се провежда поетапно от консултантската компания Ernst & Young (EY).
След като през януари тази година Националната агенция за енергетика на Китай обяви намерението си да инвестира 363 млрд. долара за развитие на възобновяеми източници на енергия до 2020 г. и да създаде 13 млн. работни места в сектора, Китай се нарежда и на първо място в рейтинга на RECAL.
Индия, която е поставена на второ място си поставя амбициозната цел за увеличение на мощностите от ВЕИ до 175 ГВт през 2022 г., сред които 100 ГВт трябва да са от слънчева енергия.
В петорката на лидерите са Германия и Австралия.
В рейтинга на 40-те страни съседна Турция се нарежда на 17 място, а Гърция – на 32 място.
От новия доклад става ясно също така, че поради спада на стойността на технологиите и бързото развитие на батериите за съхранение на енергия, производството от вятър става все по-популярно. По отношение на слънчевата енергия, все повече технологиите се насочват към покривните конструкции. В новият индекс има и три нови държави – Казахстан, Панама и Доминиканската република.  

 

http://www.ey.com/gl/en/industries/power---utilities/ey-renewable-energy-country-attractiveness-index-our-index

 

Ernst & Young
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева