Китай започва строителство на бърз реактор с мощност 600 МВт

Китай започна строителство на демонстрационен бърз реактор с мощност от 600 МВт, съобщава World Nuclear News, позовавайки се на China National Nuclear Corporation   (CNNC). Според съобщението от последните дни на декември 2017 г. строителството е в Xiapu, провинция Fujian, като пускът на реактора е планиран за 2023 година.

Също през декември миналата година компанията  China Nuclear Industry 23 Construction Co Ltd сключи договор за изпълнение на строителните дейности за ядреният остров за бързият реактор.

Корпорацията CNNC окачествява работата над бързия реактр като „знаков проект за атомния сектор на Китай“.

По време на церемонията, председателят на CNNC Wang Shoujun определи проекта по изграждане на демонстрационен бърз реактор, като „най-големият национален проект в областта на ядрената наука и технология“. Той подчерта, че проектът има голямо значение за затворения ядрено-горивени цикъл, за подпомагане на устойчивото развитие на атомната енергетика в Китай и подпомагане на местната икономика.

В момента в Китай със статут на действащ е един енергиен блок с бърз натриев реактор CEFR с мощност от 20 МВт, построен с помощта на руски специалисти.

Китайският демонстрационен бърз натриев реактор е под названието – CFR-600. Той е проектиран в китайският институт за атомна енергия (CIAE).
Топлинната мощност на CFR-600 е 1500 МВт, а електрическата – 600 МВт. Типът на реактора е басейнов – pool type.
На първи етап реакторът ще работи с МОХ-гориво.

В реакторната инсталация ще се използват активни и пасивни системи за безопасност.
След въвеждане на демонстрационния бърз реактор китайските специалисти смятат да пристъпят към създаване на търговски реактор с името CCFR.
При условие, че ще бъде взето решение през 2020 г., строителството може да започне през декември 2028 г., а пускът да бъде осъществен  през 2034 г. Неговата мощност ще е 1000-1200 МВт.

 

http://www.world-nuclear-news.org/NN-China-begins-building-pilot-fast-reactor-2912174.htmlКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари