Китай готви ограничения за майнерите при достъпа до електроенергия

Ниската стойност на електроенергията направи Китай един от центровете за майнинг на криптовалута. Регулаторът в страната обаче смята да сложи край на това. Представители на Централната банка на Китай са на път да инициират въвеждане на ограничения за майнерите по отношение на потреблението на електроенергия.

Решението за ограничаване на подаването на електроенергия за майнинг е било взето на закрито съвещание, проведено от Националната банка на Китай. Това става ясно от информация на агенция Bloomberg, базирана на анонимни източници.

Управляващите в Китай са обезпокоени от развитието на майнинга в страната. Заради ниските цени на електроенергията в Китай са се образували обединения на майнери. Добивът на криптовалута вече е започнал да оказва влияние върху общите показатели за потребление на електроенергия в страната, като в някои региони рязко се е увеличило търсенето на електричество.

Централната банка на Китай е поръчала на властите на местно ниво да изследват влиянието на майнинга върху разхода на електроенергия. Към този процес е била привлечена и Националната комисия за развитие и реформи, която регулира енергоснабдяването. Самият регулатор няма възможност за влияние върху потреблението на електроенергия в страната. Как точно ще бъде установен лимит върху майнерите засега остава неясно. Представители на Народната банка на Китай засега не коментират ситуацията.

Неотдавна Китай забрани първично пускане на монети – ICO и ограничи работата на борсите за криптовалута. Централната банка на страната не крие скептичното си отношение за пазара на криптовалута. Заместник-председателя на Народната банка на Китай през декември заяви, че биткойна рано или късно ще изчезне.

Независимо от ограниченията населението на Китай намира начин да заобикаля забраните и се занимава с извънборсова търговия на биткойни. В страната вече работят посредници, които се занимават с извършване на трансакции с криптовлута. Китайците търгуват биткойни и чрез месинджър и използват извънборсови платформи, като в страната те вече са над 20. Обемът на ден от пряка търговия с биткойни е нараснал с 250 % в сравнение със септември, когато все още нямаше никакви забрани. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари