НАЧАЛО » технологии

Китай блокира и Skype

fb
3E news
fb
22-11-2017 10:47:00
fb

Skype е поредната програма, която влиза в дългия списък от забранени приложения за комуникация в Китай. По информация на компанията „Apple“ властите в Пекин са я задължили да премахне от онлайн магазина си всички от тях, които нарушават местното законодателство, предават АФП и БГНЕС. В момента Skype не може да бъде свалян от китайския Apple Store, нито от магазина на Android, като според китайски потребители това е така от седмици.

„Бяхме уведомени от министерството на обществената сигурност, че редица приложения за интернет телефония не съответстват с местното законодателство и по тази причина те бяха премахнати от Apple Store в Китай“, се казва в съобщение на „Apple“. В него обаче не се уточнява кои са тези приложения.

Властите в Пекин затягат още вече силно ограничителната си онлайн политика, включително задължавайки интернет компаниите да съхраняват данни за своите потребители на сървъри в страната и въвеждайки нови ограничения за позволеното онлайн съдържание. В навечерието на конгреса на Китайската комунистическа партия през октомври властите ограничиха силно използването на друго приложение за разговори – WhatsApp.

Всичко това разпали предположения, че Пекин нанася удар по услуги с ефективно криптиране – като WhatsApp и Skype, което ги прави много по-малко уязвими на правителствено наблюдение. В Китай от години са забранени водещи онлайн медии като Фейсбук, Туитър, Инстаграм, както и множество медии чрез система за интернет цензура, наречена „Great Firewall of China“. Забраната за използване на Skype идва на фона на подготовката за четвъртия Световна интернет конференция в Китай.

Skype
приложения за комуникация
забрана
Китай
„Apple“
WhatsApp
интернет цензура
„Great Firewall of China“
Световна интернет конференция в Китай
онлайн медии
Фейсбук
Туитър
Инстаграм
По статията работи:

Галина Александрова