НАЧАЛО » технологии

Канете: Енергията от ВЕИ ще става все по-конкурентна в сравнение с тази от ТЕЦ-овете

Министър Петкова: Пред нас не стои въпросът дали да работим за декарбонизация, а как да насърчим процеса по ефективен и устойчив начин

fb
3E news
fb
19-04-2018 03:50:00
fb

Регламентите за управление на директивите за енергийна ефективност и ВЕИ, (ACER) са трите досиета в рамките на пакета „Чиста енергия за всички европейци“,по които България по време на председателството на ЕС ще се опита да намери баланс и да затвори. Това стана ясно след срещата на министрите на енергетиката на страните от ЕС, която се провежда в София.

Енергията от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) вече е и ще става още по-конкурентна в сравнение с тази от ТЕЦ-овете на въглища. Затова е и амбицията за повишаване на целите на ВЕИ в пакета „Чиста енергия за всички европейци“. Целта от 30 % е постижима. Това каза по време на пресконференция сред неформалното заседание на енергийните министри на ЕС   еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете. По думите на еврокомисаря през ноември тази година предстои да бъде представена стратегията за декарбонизация на Европа до 2050 г. (сегашната стратегия е до 2030 г.) В нея не може да става дума за производство на електроенергия от въглища, категоричен бе той. За производство на електроенергия от въглища няма да има държавна субсидия, ако се надвишава нормата от изхвърляния на въглеродни емисии от 250 грама на кВтч, обясни Канете. По думите му ВЕИ са поевтинели толкова много, че още сега енертията от тях и конкурнтна на електроенергията от ТЕЦ-овете.

Към настоящия момент енергийните министри на ЕС още нямат ясна визия каква точно ще бъде новата цел за дела на ВЕИ. Въпреки че се спряга за постижима целта от 30% дял на зелената енергия, в момента тя е в процес на договорка между страните-членки на ЕС.  По постигането й  текат и основните преговори в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС. В същото време пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ на практика предвижда трансформация на енергетиката до декарбонизация, но в един продължителен период от време, а не веднага.

Сега е моментът да повишим амбицията по отношение на  целите за възобновяемите енергийни източници. Когато през миналата година бяха определени целите за постигане на ВЕИ  в ЕС  те бяха съобразени с разходите за  изграждане на алтернативни източници на енергия. Видяхме обаче, че сега разходите за слънчеви мощности, за офшорни вятърни централи спаднаха рязко. Сега целта е със същите разходи да се постигнат по-високи цели за ВЕИ, коментира Канете.

Припомняме, че през миналата година Европарламентът одобри постигането на целта от 27 % за ВЕИ за Европейския съюз като цяло, като делът на всяка страна е различен и съобразен с възможностите й.

Повишаването на целите на ЕС за ВЕИ е една от трите дискутирани теми в рамките на пакета „Чиста енергия за всички европейци“ по време на неформалното заседание на енергийните министри от ЕС и по която българската страна ще се опита да постигне напредък между страните членки. Целта е установяване на такова процентно съотношение, по което да има пълно съгласие, така че да се постигне съгласие с Европейския парламент.
По думите на Канете, някои страни настояват за запазване на целта от 27%, други искат 30%, а трети – дори 34 %. Когато се срещам с министрите на околната среда, те искат по-високи цели, но министрите на енергетиката са по-консервативни, обясни еврокомисарят и препоръча предварително съгласуване на национално ниво. Този проблем по думите му стои и по отношение на енергийната ефективност.  Различните държави трябва да се допълват така, че да може да се постигне общата цел, каза еврокомисарят. В същото време той не бе категоричен в отговора какво очава да се постигне. "Целта е нещо, което ще решим в последния момент, в три сутринта, в последния ден", каза Канете. Ще бъде трудно на българското председателство да повиши процента (за дела на ВЕИ), но ЕК го приветства, заяви още той. 


Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ е една от насоките за извършване на прехода към чиста икономика, като в него са разчетени и мерките за осъществяване на този преход, обясни от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че Българската страна ще използва всички мнения на страните членки, за да формира позицията си при преговорите с Европейския парламент.


Постигането на целите за ВЕИ по отношение на България е неизменно свързано и с бъдещето на ТЕЦ-овете на въглища. България ще се възползва от възможността за дерогация по регламента за големите горивни инсталации, който в частност касае въглищните централи (в частност става въпрос за ТЕЦ-овете в комплекса „Марица Изток“, но и за другите ТЕЦ-ове като „Бобов Дол“) , обясни министъра на енергетиката Теменужка Петкова.  В същото време тя подчерта, че България подкрепя визията на Европа за декарбонизация на икономиката и ще продължи да работи в  тази посока. Тя не подмина факта, че страната ни е постигнала още през 2014 г. целта от 14 % дял на ВЕИ още през 2014 г.
Трябва да припомним, че по последни данни делът на ВЕИ в България към края на 2017 г. е 19 %, като страната ни се нарежда на едно от първите места в Европа.

Канете също доъплни, че процесът на трансформация на енергетиката е доста бавен. „Целият този процес ще се развива бавно, трябва да осъзнаваме икономическият и социален процес за цели такива региони“, каза той.

В отговор на въпрос за участието на атомната енергия (АЕЦ) в декарбонизацията, Канете обясни, че строителството на атомни мощности е въпрос на избор на всяка отделна страна. Франция има решение за развитие на атомната енергетика, Германия затваря АЕЦ, припомни той. По думите му държавите - членки при избора си трябва да се съобразят с високите изисквания за безопасност, да имат съоръжения за съхранение за ядрено гориво, както и възможност за доставка на гориво от различни източници.

ВЕИ
ТЕЦ
Енергийна ефективност
пакет Чиста енергия за всичик европейци
ЕС
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева