Катар планира въвеждане на 10 ГВт слънчеви мощности през 2030 г.

Катар планира през 2030 г. да въведе в експлоатация 10 ГВт слънчеви мощности, като се възползва от пустинните територии. Сега в Катар електроенергийните мощности са над 11 ГВт, основно газови електроцентрали. Страната е на трето място в света по запаси на природен газ, но независимо от това страната разчита на развитието на слънчевата енергетика.

Мощностите от фотоволтаици ще осигурят на страната възможност за намаляване на парниковите газове от една страна и увеличаване на природния газ за експорт, за сметка на намаляване на вътрешното потребление.

Електрическата и водна компания на Катар  (Qatar Electricity and Water Company – QEWC) е сключила споразумение с местната петролна компания Qatar Petroleum за създаване на предприятието Siraj Power за строителството на слънчеви електроцентрали в страната. Капиталът на Siraj Power е 500 млн. долара, като компанията планира през юни тази година да започне изграждането на слънчева централа с мощност от 200 МВт. Електроцентралата ще започне да действа на 30 април 2020 г., а в бъдеще капацитетът ще бъде увеличен до 500 МВт.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари