НАЧАЛО » технологии

Капсулата „Дракон“ успешно се приводни в Мексиканския залив

fb
3E news
fb
03-08-2020 11:24:00
fb

Капсулата "Дракон" на частната американска компания "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив след 2 месеца на борда на Международната космическа станция. Този успех е ключовият тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита, отбелязва Асошиейтед прес.

Астронавтите бяха поздравени и от президента Доналд Тръмп, който написа, че те са извършили първото за НАСА приводняване от 45 години и е много впечатлен.

Това е първият случай, в който цялостна човешка мисия в Космоса се осигурява от частна компания. Капсулата "Дракон" с Хърли и Бенкен на борда беше изстреляна от "Спейс екс" преди два месеца, припомня БНР.

Снощи капсулата кацна на една от предвидените локации в Мексиканския залив. Астронавтите в момента са обект на медицински прегледи.

НАСА обяви, че оттук нататък подобни мисии до международната космическа станция ще се предоставят на частни компании, за да се спестят средства за големите цели на агенцията - човешки мисии до Луната и Марс.

SpaceX
пилотиран кораб
Falcon 9
приводняване
капсула Драгон
По статията работи:

3E news