НАЧАЛО » технологии

Каква е ролята на софтуерните решения във Фасилити мениджмънта?

ERP системите като ключов елемент от всяка модерна корпоративна инфраструктура

fb
3E news
fb
03-05-2018 09:25:00
fb

През април за четвърти път се проведе Facility Management Forum, който в присъствието на специалисти разгледа тенденциите във фасилити мениджмънт сектора и успешните практики за развитие на потребителското удовлетворение. По време на форума бяха представени възможностите и развитието на  съвременния фасилити мениджмънт – тенденции за подобряване качеството на живот. Експертите в областта представиха теми в областта на управлението на процеси и добри практики като обърнаха внимание и на пазара на услугите в сектора и каква е неговата посока на развитие. Те дискутираха и очакваните иновации при дигитализирането на сградите и доколко компаниите са готови да посрещнат промените.


Сред експертите, които взеха участие бяха Анастас Шопов – мениджър бизнес развитие на ERP.BG и Александър Цветанов – управител на консултантската фирма Смарт Бизнес Софт, която се занимава с внедряване на мащабни софтуерни решения за управление на бизнеса. Те говориха на тема „Каква е ролята на софтуерните решения във Фасилити мениджмънта“ и представиха тенденциите и водещите решения в областта. Специалистите се фокусираха върху ERP системите, които са ключовия елемент от всяка модерна корпоративна инфраструктура.


„Системите за управление на бизнеса вече се превръщат в цялостни екосистеми за приложения от външни разработчици и тази тенденция продължава да расте през 2018 година. Това ще разшири значително функционалностите на бизнес софтуера и ще предефинира изцяло сектора, преминавайки от отделни решения от клас ERP, CRM или BI към отворени платформи за външни приложения, които работят на модулен принцип и могат във всеки момент да добавят или премахнат разнообразни функции”, каза още Анастас Шопов – мениджър бизнес развитие в ERP.BG


Александър Цветанов представи един от най-големите проекти на неговата консултантска фирма, реализиран за „Мундус Сървисиз“ с ERP системата EnterpriseOne на българската софтуерна компания ERP.BG. Мащабът на проекта е впечатляващ – както по отношение на броя служители, така и по отношение на разклонената офисна мрежа на клиента. Внедряването обхваща всички дружества от групата на „Мундус Сървисиз“ – над 30 фирми, 8 офиса и общо над 2500 служители на компанията, работещи в около 4000 локации.


„Нашите клиенти имаха нужда от всеобхватен модел, който да обхваща всички функциониращи звена и автоматизация на процесите. Предизвикателството в проекта беше разработването на специализираните софтуерни решения към основната ERP система, които бяха нужни, за да обхванем в още по-голяма прецизност услугите, предлагани в сферата на фасилити мениджмънта. Спряхме се на ERP системата EnterpriseOne, чието предимство е това, че е централизирана и поради това всички модули на системата работят заедно като едно цяло. Тя може да се разглежда на отделни модули, но реално всички документи работят в тясна връзка помежду си. Това позволява по-бързо действие на системата, по-голяма свързаност между различните отдели на фирмата и по-сложни справки, отчети и репорти“, сподели Александър Цветанов.


Експертите подчертаха още, че ERP системите заемат централно място при дефинирането и управлението на бизнес процесите, управлението на корпоративните ресурси, доставките, продажбите, маркетинговите кампании, финансите и счетоводството, както и човешките ресурси. Според тях развитието на съвременните компании и навлизането в Индустрия 4.0 е немислимо без използването на качествена система за управление на ресурсите на предприятието, която да изчисти, автоматизира и модернизира бизнес процесите в компанията.


ERP.BG (И Ар Пи България ООД) е един от първите български разработчици на системи за управление на бизнеса от клас ERP, с над 20-годишен опит в разработката, внедряването и поддръжката на такива решения. Компанията има специфичен опит и завършени проекти в сегментите търговия на едро и дребно, печатарска индустрия, хранително-вкусова промишленост, текстил, транспортна дейност и други. ERP.BG има развита мрежа от специализирани партньори: бизнес консултанти по внедряване, dev партньори за развойна дейност и създаване на приложения, както и висококвалифицирани специалисти от експертен отдел.

фасилити мениджмънт
системи за управление
софтуерни решения
технологии
офисна мрежа
По статията работи:

Галина Александрова