Инвестиционният модел за новия енергиен блок на АЕЦ „Дуковани“ ще бъде представен през март

Работна група ще представи на чешкото правителство препоръка за инвестиционния модел за строителството на новия енергоблок на АЕЦ „Дуковани“ до края на мрат 2018 г. Това предположение направи генералният директор на CEZ Даниел Бенеш, съобщи blesk.cz .

Обсъждат се три варианта за реализирането на проекта, като решение за осъществяването му бе взето през юни миналата година. Бенеш отбеляза, че според енергийната стратегия, утвърдена от правителството, строителството трябва да приключи до 2035 г.

„В настоящия момент разглеждаме въпроса не дали CEZ или държавата ще имат пари, а какъв трябва да бъде моделът, който да бъде рентабилен и да не вреди на акционерите“, заяви Бенеш пред журналисти по време на изнесено заседание на икономическата комисия на Камарата на депутатите в АЕЦ „Дуковани“.

Председателят на икономическата комисия Радим Фиала отбеляза, че е „ясно, че в бъдеще на Чехия ще й е трудно да мине без атомна енергетика“. По думите на председателя на Държавния комитет по ядрена безопасност Дана Драбова, изборът между вариантите за строителството на атомни енергоблокове е една от ключовите икономически теми в страната.

Пред решението за строителство на нова ядрена мощност в Чехия от дълго време стои въпросът за финансирането. Премиерът в оставка Андрей Бабиш още като министър на финансите в миналото правителство няколко пъти заяви, че строителството на атомен енергоблок трябва да се финансира от CEZ. Даниел Бенеш подчерта, че навсякъде в света ядрени енергоблокове се изграждат с помощта на държавата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари