НАЧАЛО » технологии

Инвестициите в слънчевата енергетика през II тримесечие на 2017 г. достигат 36,5 млрд. долара

Вложенията във ВЕИ през ворото тримесечие на 2017 г. нарастват с 20% в сравнение с първото

fb
3E news
fb
12-07-2017 10:27:00
fb

Компанията Bloomberg New Energy Finance (BNEF) обобщава данните от инвестициите в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) през второто тримесечие на 2017 г.

Според данните, инвестициите във ВЕИ надвишават показателите за трите предходни тримесечия и достигат до 64,8 млрд. долара. Този ръст в голяма степен се дължи на финансовите вложения в огромни фотоволтаични електроцентрали в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Става въпрос за слънчева електроцентрала с мощност от почти 1,2 ГВт, която се строи от  JinkoSolar от Китай и японската Marubeni Corporation. Централата стана известна с определената рекордно ниска към настоящия момент в света цена на един слънчев киловатчас.

Влияние върху инвестициите играе на второ място и строящата се в Дубай слънчева ферма  Sheikh Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum III от 800 МВт.
Общото количество на вложения в слънчевата енергетика за тримесечието достига до 36,5 млрд. долара.

Инвестициите надхвърлят с 20% данните за първото тримесечие и с 19% аналогичното второ тримесечие на 2016 година.
Големият ръст на инвестициите е при условията на намаляване на капиталовите разходи в сектора, отбелязват експертите. 

Това означава, че на един вложен долар сега се пада строителство на повече мощности, в сравнение с година по-рано. От BNEF смятат, че в
в слънчевата и вятърна енергетика специфичните капиталови разходи за година са спаднали с 15% и съответно 14%, което се дължи от една страна на усъвършенстваните технологии,  а от друга на острата конкуренция.

ОАЕ разбира се са в основата на оживлението на пазара, тъй като инвестициите общо в този сектор там са от порядъка на 1,9 млрд. долара. Ръст на инвестициите има и в Китай, Мексико, САЩ, Швеция, Австралия. В Швеция например в сравнение с второто тримесечие на 2016 г. ръстът на инвестициите е с 233%, отбелязват от BNEF. Темпове на растеж се наблюдават и на сравнително по-новите пазари, като Египет и Аржентина.
Инвестициите във вятърната енергетика се оказват с 26% по-малко в сравнение с година по-рано (26,2 млрд. долара), но в същото време надхвърлят с 43% данните за първото тримесечие на 2017 г.

През тримесечието се отбелязват и вложенията в две офшорни вятърни централи в Европа – вятърните паркове  Borkum West II (200 МВт) и Albatros projects (112 МВт) в немски води, както и в две морски вятърни електроцентрали в Китай -  Three Gorges Dafeng и Three Gorges Zhuanghe (всяка по 300 МВт).

По отношение на нивото на инвестиции във ВЕИ по страни, първите пет места през второто тримесечие на 2017 г. са както следва: Китай с 23,3 млрд. долара, САЩ – 14,7 млрд. долара, Германия – 3,2 млрд. долара, Япония – 2,9 млрд. долара, Индия – 2,6 млрд. долара.

 

Повече подробности може да откриете на: http://solarindustrymag.com/solar-led-clean-energy-investment-rebound-q2

 

ВЕИ
Bloomberg New Energy Finance (BNEF)
слънчева енергетика
вятърна енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева