НАЧАЛО » технологии

Илън Мъск по средата на проекта за най-голямата акумулаторна батерия

Според споразумението с Австралия "Тесла" трябва да е готова със 100-мегаватовата батерия до 100 дни от подписването на договора, ако не спази срока, ще я предостави безплатно на австралийските власти

fb
3E news
fb
02-10-2017 09:51:00
fb

Изпълнителният директор на "Тесла" Илън Мъск обяви, че е наполовина готов с изпълнението на поръчката за най-голямата в света акумулаторна батерия, която предстои да бъде инсталирана в Австралия. В изказване пред медиите в южноавстралийския град Джеймстаун, където се извършва производствения процес, Мъск изтъкна още, че проектът е страхотен пример за това как бързо и лесно могат се заменят изкопаемите горива с възобновяеми източници на енергия, предава БГНЕС.

"Да завършим това (конструкцията) за два месеца е....някои хора не могат дори да ремонтират кухнята си за толкова кратко време", каза Мъск, който в момента се опитва да направи всичко възможно да завърши батерията в договорения 100-дневен срок, защото ако не го стори.... той ще трябва да предостави труда си на австралийските власти безплатно и да загуби повече от 50 млн. долара.

През юли "Тесла" сключи договор с Австралия за инсталирането на най-голямата в света акумулаторна батерия, чиято цел е да докаже надеждността на широкомащабното внедряване на възобновяемата енергия. Илън Мъск, известен със смелия си подход в автомобилостроенето, изработката на енергоспестяващи продукти и опознаването на космоса, успя да спечели поръчката сред десетки други предложения за изграждане на гигантска литиево-йонна батерия, която ще служи като спешна резервна енергия за Южна Австралия... с една уловка.

Споразумението гласи, че "Тесла" трябва да е готова със 100-мегаватовата батерия в рамките на 100 дни от подписването на договора. В противен случай батерията ще трябва да бъде предоставена безплатно на австралийските власти.

Според проекта батерията ще бъде изобретена така, че да освети близо 30 000 дома, ако има крах в електрическата система. Тя ще бъде поставена на все още незавършената вятърна ферма, използвана от френската електроразпределителна компания а възобновяема енергия Neoen. През последните три години Южна Австралия реши да закрие електроцентралите си с въглища и вместо това да разчита на вятър, слънчева енергия и газ. По-точно тя започна да се състезава с останалите части на страната, където вятърната енергия е отговорна за 40% от цялото електричество в страната. Този ход беше силно аплодиран от еколозите, но подложи държавата на риск от постоянни прекъсвания в електрозахранването, тъй като няма начин да се съхранява достатъчно енергия, когато реално вятър няма.

През септември миналата година недостатъците на възобновяемата енергия изпъкнаха особено, когато над 1,7 милиона жители на Южна Австралия останаха без електричество, някои от тях за повече от две седмици, тъй като мрежата се претовари и срина. Идеята на батерията на "Тесла" е да разреши проблема с недостатъчното съхранение и да предотврати подобни системни сривове. "Ефективното съхранение на електрическата енергия е единственият проблем, който ни дърпа назад от това да получаваме цялата си енергия от вятъра и слънцето", каза Иън Лоу, професор по наука в Университета "Грифит" в Австралия. "Този проект е значителна иновация, която демонстрира приложимостта на широкомащабното съхранение", допълни той.

Илън Мъск
най-голямата акумулаторна батерия
Австралия
Тесла
ВЕИ
електроенергия от слънце и вятър
По статията работи:

Галина Александрова