НАЧАЛО » технологии

Илън Мъск: Изкуственият интелект може да доведе до световна война

fb
3E news
fb
05-09-2017 05:01:00
fb

Американският милиардер, изобретател и инвеститор Илън Мъск счита, че съперничеството между страните за първенство в сферата на изкуствения интелект може да стане причина да световна война. Мъск отбелязва, че Русия и Китай са се включили в изследвания в областта на създаването на изкуствен интелект и скоро техният пример ще бъде последван от други страни със силна компютърна наука, предава ТАСС.

„Конкуренцията за превъзходство в областта на изкуствения интелект на национално ниво, по мое мнение, би била най-вероятната причина за трета световна война, пише Мъск в „Туитър“. Той отбелязва, че войната може да бъде инициирана не от лидерите на някоя страна, а от самия изкуствен интелект, ако той вземе решение, че един „превантивен удар би бил най-вероятният път към победа“.

Мъск публикува своите бележки в „Туитър“ по повод статия, в която са поместени изказвания на президента на Русия Владимир Путин от 1 септември на среща с ученици и студенти в рамките на национален форум по професионално ориентиране в Ярославл. „Изкуственият интелект – това е бъдещето не само за Русия, това е бъдещето на цялото човечество. Това са колосални възможности и трудни за прогнозиране заплахи“, казва Путин. Според него който стане лидер в тази област, ще бъде властелин на света.

Путин предупреждава за опасността от това този монопол да бъде съсредоточен в нечии конкретни ръце и заявява, че ако Русия стане лидер в областта на изкуствения интелект, ще споделя тази технология с целия свят, „както сега споделяме атомните технологии“.

Илън Мъск е последователен в критиката си на идеите за изкуствен интелект, който според него е една от главните заплахи за бъдещето на човечеството. Един от главните опоненти на Мъск по този въпрос е основателят на социалната мрежа „Фейсбук“ Марк Зукърбърг. Той счита изказванията на Мъск за опасността от изкуствения интелект за „крайно безотговорни“.

Илън Мъск
изкуствен интелект
световна война
Владимир Путин
технологии
Марк Зукърбърг
По статията работи:

Галина Александрова