Илон Мъск за първи път в топ 5 на най-богатите хора в света

Производителят на електрически автомобили Tesla с пазарна капитализация от 304.5 милиарда долара, стана най-скъпата в сектора и струва повече от Ford, Ferrari, General Motors и BMW, взети заедно

Икономика / Технологии
3E news
753
article picture alt description

Създателят на компанията за електрически автомобили Tesla и аерокосмическата група SpaceX, попадна за пръв път сред петте най-богати хора на планетата с лично богатство от 74.2 милиарда долара, според рейтинга за 21 юли 2020 година на Forbes Real-Time, който всяка минута отчита стойността на всички активи на богатите хора - ценни книжа, недвижими имоти и други инвестиции.

Топ 5 на най-богатите хора в света

Първото място остава запазено за най-богатия - Джеф Безос (189 млрд. долара), основателят на Amazon, следван от французина Бернар Арно (115 млрд. долара) мажоритерен собственик на империята за модни и луксозни стоки Louis Vuitton Moët Hennessy. Трети е Бил Гейтс (113.4 млрд. долара) основателят на Microsoft, и четвърти е Марк Зукъбръг (90.3 млрд. долара) основателят на Facebook.

Мъск е пети и стана по-богат благодарение на покачването на цената на акциите на производителя на електрически автомобили Tesla. Мъск притежава 21% от Tesla, но е заложил повече от половината от своя дял като обезпечение за кредити. Заради рейтинга, Forbes дисконтира стойността на неговия дял, като взе предвид заемите.

За първи път Мъск се появи в списъка на 400-те най-богати хора през 2012 г., като се класира на 190-то място с богатство от 2.4 милиарда долара. В началото на настоящата година вече заемаше 37-о място в класацията на най-богатите хора в света. Той забогатя, благодарение на рязкото поскъпване на акциите на Tesla - от началото на годината тяхната стойност скочи с 300%. Само в понеделник, 20 юли, книжата на производителя на електрически коли нараснаха с 9.5% до 1643 долара за акция. Forbes припомня, че за последните три седмици тяхната стойност се е увеличила с 60%.

Tesla стана най-скъпият автомобилен производител в света

с пазарна капитализация от 304.5 милиарда долара. Компанията на Мъск струва повече от Ford, Ferrari, General Motors и BMW, взети заедно.

В същото време поскъпването на Tesla обърка някои инвеститори, повочето от които подчертаваха, че компанията е много по-малка от конкурентите си и едва наскоро е започнала да носи тримесечна печалба, подчертава Forbes. Американското списание допълва, че Tesla произведе 103 000 автомобила през първото тримесечие на тази година, докато Toyota, която доскоро беше най-скъпият автомобилен производител в света, е произвела 2.4 милиона. Продажбите на американски компании Ford и General Motors за миналата година са били 10 пъти по-високи от тези на Tesla.

През юни анализаторите на инвестиционната банка Morgan Stanley предупредиха, че акциите на Tesla, които тогава се търгуваха на цена около 1000 долара за брой, са "силно надценени". Самият Мъск написа, че пазарът надценява акциите на Tesla. "Цената на акциите на Tesla е твърде висока“, написа милиардерът в Twitter, когато една акция струваше 755 долара. Инвеститорите реагираха на съобщението на Мъск след това с разпродажба и цената на книжата спадна с над 10% за един ден.

Закачките на Мъск

Мъск многократно е подлаган на критика и атаки от анализатори и пазарни играчи. В началото на юли 2020 г. той дори пусна за продажба червени шорти на уебсайта на Tesla на цена от 69.42 долара за брой, когато акциите на Tesla поставиха нов рекорд по пазарна стойност. Шортите моментално бяха изкупени, а сайтът на Tesla блокира, тъй като не успя да се справи с огромния брой заявки на клиенти, които искаха да купят червени шорти.

По този нестандартен начин Мъск реши да се присмее на онези, които не вярват в него. Шегата на Мъск беше адресирана към борсовите спекуланти и анализатори, които често избират акциите на Tesla, за да намалят стойността им, за да ги „скъсят“. Цветът на шортите също не е избран случайно - падащите котировки на акции са маркирани в червено...

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща