НАЧАЛО » технологии

Изкуствен интелект ще замени половината от съществуващите в момента професии

Сериозни промени в работната среда ще има в следващите 15 г., смятат анализатори

fb
3E news
fb
13-11-2014 09:37:00
fb


Бурното развитие на технологиите може да доведе до изчезването на редица работни места в следващите 10-15 години. Хората през 2025 г. се очаква да използват роботи за помощници на възразстните, както и компютърно управлявани коли например. Това създава предпоставки редица от нормалните в момента за хората дейности да бъдат заменени от машини.

В момента се очаква революциите в технологиите да направят излишни близо 50% от съществуващите днес професии, прогнозират анализатори. Очакванията са усъвършенстването на изкуствения интелект да продължи да променя редица бизнеси и в тях да са необходими все по-малко хора.

Изкуственият интелект ще промени бизнеса и работата, която вършат хората. Работата с клиенти и голяма част от средния мениджмънт е възможно просто да се изпълнява от машини, а не от хора. Това е записано в доклад на американската компания CBRE и китайската Genesis. В проучването са били анкетирани 220 експерти, бизнес лидери и млади хора от Азия, Европа и Северна Америка.

Според анализаторите новите работни места ще изискват творческа интелигентност, социална и емоционална иновативност и способност за създаване на изкуствен интелект“, се казва в доклада.

Работните места с редици от бюра напълно ще изчезнат, не защото не са подходящи за целта, а просто защото целта вече няма да съществува, отбелязват авторите, цитирани от „Дейли мейл“. „В идните 15 години ще има революция в начина, по който работим, и съответно ще настъпи революция в начина, по който планираме и мислим за работните си места.

Драматичните промени в начина, по който хората работят, наблюдавани в последните две десетилетия, ще продължат да се развиват и следващите 15 години, откривайки нови възможности за компаниите да създават стойност и да подобряват представянето на служителите чрез иновативни работни стратегии“, отбеляза и Питър Андрю, управляващ директор на клона на CBRE в Южна Азия.

Той допълва, че много от тези възможности вече са факт и умните компании, които се възползват рано от тях, ще спечелят конкурентно предимство.

За много от нас изкуственият интелект ще бъде средства, което ще поеме задачи, които преди бяха немислими и невъзможни според мащабите и сложността си преди. Сега обаче те са достижими и се заплащат изключително добрем допълва Андрю.

Според данните на щатската компания вече се вижда, че технологиите унищожават повече работни места, отколкото създават. Причината е, че БВП на САЩ от 2000 г. насам се ускорява значително повече, отколкото работните места.

изкуствен интелект
професии
промяна
По статията работи:

Георги Велев