НАЧАЛО » технологии

Изкуственият интелект може да стане супервраг за цивилизацията

fb
3E news
fb
19-09-2017 10:09:00
fb

Физикът теоретик Макс Тегмарк от Масачузетския технологичен институт в САЩ посочи в интервю за IEEE Spectrum най-вероятния негативен сценарий за бъдещата човешка цивилизация. Интервюто бе по повод излязлата наскоро негова книга „Живот 3.0”. Ученият предполага, че най-голяма опасност за земните жители ще бъде изкуственият интелект, който няма съзнание.

„Когато казвам съзнание имам предвид субективния опит: той се чувства като нещо, което е като мене”, каза ученият. Според него изследването на изкуствения интелект често игнорира подобен проблем на съзнанието и по-точно различието между осъзнатата и безсъзнателната система за обработка на информацията, характерни за неживата и живата природа.

Тегмарк се обявява срещу „въглеродния шовинизъм” като допуска, че животът може да съществува и на основата на силиция, например. Според експерта интелектът и съзнанието може да бъдат описани с уравнения. Според допитване до 50 носители на Нобелова награда за физика, химия, биология или медицина, публикувано през август, учените не очакват намаляване на нуждите от изследователи – хора в областта на внедряването на изкуствения интелект. „Ако отглеждаме деца, които продължават да следват мечтите, недостигнати от нас, то можем да се гордеем с тях дори и когато ни няма. Но ако вместо това отгледаме нов Хитлер, който ще унищожи всичко важно за нас, няма да бъдем толкова възторжени” смята ученият.

Тегмарк споделя гледната точка на американския физик теоретик Фримън Дайсън, който допуска, че човекът на бъдещето може сериозно да повлияе на Вселената, смисъл на чието съществуване дава именно човекът. Космологът не е съгласен с позицията на нобеловия лауреат и американски физик Стивън Уайнбърг, който се смята за един от най-големите специалисти по квантова теория на полето. Уайнбърг смята, че колкото повече "разбираме Вселената, толкова по-безмислена ни се струва тя”. Тегмарк призовава да се замислим за бъдещето на човечеството, свързано с изкуствения интелект. „Само заради това, че не знаем кое ще тръгне не както трябва, не означава, че не сме длъжни да мислим за това”, смята ученият.

Проблемът на съотнасянето на съзнанието и мозъка е един от ключовите в континенталната философия. Този въпрос се смята за несъществен в островната (англо-американска наука). С нобеловите лауреати не са съгласни американският бизнесмен Илън Мъск и британският учен Стивън Хокинг (не са лауреати на Нобелов премия), които неведнъж са заявявали изкуствения интелект като една от главните заплахи за човечеството. През юни 2016 година философът Ник Бостръм от Оксфордския университет във Великобритания разясни смисъла на думите на Мъскс за пребиваването на човечеството в матрицата като препоръча думите "да се възприемат нормално”.

изкуствен интелект
технологии
По статията работи:

Галина Александрова