Ижорските заводи ни изпращат оборудването, произведено за АЕЦ „Белене“

Оборудването за АЕЦ "Белене" до дни тръгва за България. При пристигането то ще бъде разположено за съхранение на площадката на АЕЦ "Белене". На тази площадка, стопанисвана от Националната електрическа компания (НЕК) преди години се съхраняваше оборудването за реактора, който впоследствие бе препродаден на руската страна. Доставката за атомната централа пристига в момент, в който в България тече предизборна надпревара и политическите партии "наддават" за осъществяването на икономически социални проекти. АЕЦ "Белене" вече неведнъж е заложник на това наддаване, но именно поради това е и в ситуация на неизвестност. На практика засега няма никой, който може да каже ясно какво точно ще се прави с проекта за АЕЦ "Белене".

Ижорските заводи, влизащи в Групата Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ), започнаха процеса по товарене на основната част на оборудването за АЕЦ „Белене“, изработено в рамките на договора с АО „Атомстройекспорт“, сключен през 2008 г., съобщиха от руската компания.

От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се извършва товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от АО „Атомстройекспорт“ и НЕК ЕАД.

В съответствие с договора Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ.

От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието.

В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването.

Оборудването за АЕЦ „Белене“ съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания“, отбеляза генералният директор на ПАО „Ижорски заводи“ Александър Шарапов.

Служебният министър на енергетиката Николай Павлов в рамките на пресконференция тази седмица потвърди, че разходите за транспортирането на оборудването до България са за сметка на руската страна. Оборудването ще бъде доставено на няколко пъти.

В интервю за Интерфакс в петък Александър Боцан-Харченко от Министерство на външните работи на Русия заяви по отношение на АЕЦ „Белене“, че руската страна ще обсъди въпроса в случай на предложение от страна на София.

Ако бъде взето решение за изграждане на нови атомни мошности, ние ще осъдим вариантите за участие“, коментира той.

През декември 2016 г. България плати неустойка в размер на 601 млн.евро за изготвените от нас два реактора за АЕЦ „Белене“. Строителството й бе спряно през 2012 г. Сега българската страна обмисля как да използва това оборудване“, отбелязва той.

По думите му, позицията на Европейската комисия по въпроса на строителството също „има принципно значение“.

 

Публичното акционерно дружество Обединени машиностроителни заводи (Група Уралмаш-Ижора) е една от водещите компании за тежко машиностроене, специализираща в инженеринг, производство и сервизно обслужване на оборудване за ядрената енергетика, нефтохимическата и нефтогазовата, минната промишленост, както и в производство на специални стомани и предоставяне на промишлени услуги. Производствените площадки на ОМЗ се намират в Русия и Чехия. Основен акционер и финансов партньор на Групата ОМЗ е „Газпромбанк“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари