Зелените иноватори- 500 стартиращи компании в околната среда обединява GreenTech Alliance

Само няколко стъпки делят всеки бизнес от новата екологична е-волюция за кръгова икономика

Климат / Технологии
Рая Лечева
840
article picture alt description

Повечето зелени стартиращи компании са започнали, защото искат да направят нещо полезно за околната среда. Ако имате идея, просто действайте", съветва Джоана Баре, основател на иновативния стартъп за кръгова икономика Traceless по време на конференция по водод шест месеца от създаването на GreenTech Alliance. Инициативата обединява вече 500 стартиращи компании в областта на околната среда, 300 специалисти в различни екологични сектори и хиляди последователи, които с ентуасиазъм помагат за въвеждането на екологични технологии и решения в ежедневието.

Traceless представят решение за глобалното замърсяване с пластмаси. „Въз основа на нашата технология произвеждаме първите продаваеми биопластични филми, твърди пластмаси и покрития от селскостопански остатъци, които са 100% био, не се нуждаят от вредни за околната среда разтворители и добавки, те са домашно компостируеми, не се конкурират с производството на храни и са алтернатива на конвенционалните (био)пластмаси”, обясни Джоана.

Да изчислим въглеродния си отпечатък

“Трябва да имате идея, но така да развиете своя бизнес план, за да знаете къде ще достигнете след 5 или след 10 години”, коментира Джулиан Суинкелс, съосновател на холандския иновативен стартиращ бизнес CarbonCancel. С CarbonCancel безплатния калкулатор само за 5 минути може да изчислите вашия въглероден отпечатък и какви са основните фактори, които допринасят за него.  Във втора стъпка може да видите как може да намалите емисиите в ежедневието и да промените вашия живот така, че да намалите негативното въздействие върху природата.

А знаете ли че високотехнологичният берлински стартъп PlanA е основан от българката Любомила Йорданова. PlanA помага на предприятията да измерват, намаляват, компенсират и отчитат своя въглероден отпечатък, като същевременно създават култура на екологично поведение сред служителите. Компанията предлага специален софтуер, който генерира персонализирани планове за действие, улесняващи въвеждането на устойчиви действия, които включват всички заинтересовани страни в компанията. Продуктът предлага и компенсиране на оставащите емисии чрез избрани проекти със златен стандарт.  Любомила е един от съоснователите на GreenTech Alliance.

“Пазарът трябва да има нужда от вашата идея, затова добре помислете дали пазарът е узрял за нея преди да започнете работа. И нещо още много важно, не започвайте сами, имате нужда от съмишленици, но можете да сте всичко за своя бизнес, както започнах аз”, коментира Полина Василенко, основател и управител на HeliоRec. Руската стартираща компания изгражда плаваща слънчева електроцентрала за постигане на целите на кръговата икономика. Проектирана е да издържа на морските условия, ефективността й се повишава с монтирана охладителна система. В сравнение с други плаващи слънчеви електроцентрали HelioRec  има пет пъти по-малко въздействие върху околната среда.

Да заменим пластмасата с “презареждащи се” опаковки

До 2050 година се предвижда в океаните да има повече пластмаса отколкото риба и за да се пребори с тази тенденция се заема Тhisiscircular. “Предлагаме нашите естествени продукти в метални бутилки за презареждане, осигурявайки високо качество без допълнителни разходи за вас и за околната среда.“ Така компанията се превръща в първата в Амстердам услуга за циркулярна доставка, разказва Симона Никманова, ръководител „Устойчивост и партньорства“ .„Ние сме тук, за да покажем как лесно може да замените своите опаковки от дома,офиса, ресторанта с екологични. Ще ви предоставим качествени натурални продукти в алуминиеви малки или големи контейнери, които изглеждат чудесно във всеки дом и офис, не само това при заявка може да вземем вече изпозлваните, да ги почистим, дизинфекцираме и върнем като така затворим кръга”, четем и от сайта на компанията. Ние работим с партньори, които подкрепят нашето разбиране произвеждат екологични материали и продукти. Така променяме света на пластамсите, в който живеем през последните 60 години с начина, по който съхраняваме и купуваме стоки за домакинството. Затова време са произведени 6,3 млрд. тона пластмасови отпадъци.

AnythingAquaponics е идея на Сет Конел, който създава компанията през 2014 г. след като прави своята аквапонична ферма във Вашингтон. На база на своя опит и обучения иска да предаде своите знания и на други фермери и така създава мрежа от фермери, които консултира. За разлика от конвенционалното земеделие аквапониката или отглеждането на растения в оранжерии при специални условия спестява енергията за напоителни помпи, работна ръка, пестициди, целогодишно произвежда растения, дори отглежда риби, добивите са почти шест пъти повече например за салати. Естествено обаче трябва да се отбележи, че първоначалната инвестиция е много висока.

Българските зелени иноватори

100% биоразградимото фолио на Lam’on на месец крачка от пазара

Все повече зелени иноватори има и в България. В GreenTech Alliance членуват някои изключително интересни компании, за които вече може би сте чували. Една от тях е стартъпът за биоразградимо от царевица ламиниращо фолио за печат Lam`on. Най-новото около тях е, че до месец ще бъде на пазара техния продукт за пакетиране на продукти. В момента все още вървят тестовете с няколко български и една немска компания да се  по-здраво и еластично фолио, коментира съоснователят нa Lam’on Гергана Станчева.  Кризата малко забавя техните планове, защото чакат от една от ламиниращите машини, затова са се фокусирали върху пакетирането на продукти и днес са по-скоро Pack’on. Лепилният слой, който създадохме специално за нуждите на индустрията, е напълно без токсични. Също така е разтворим във вода, за да се улесни процесът на рециклиране. Освен това нашият метод на производство е опростен по начин, който ни спестява време и пари. Lam’оn предлага същите резултати, се използва на същите машини и се предлага на същия ценови диапазон като използваните в момента ламиниращи филми.

Още през 2018 година е основана българската компания проектът за умна маска срещу мръсния въздух AirLief,едва ли са предполагали, че търсенето на тези продукти днес ще скочи многократно. А свързаното мобилно приложение помага на хора с респираторни проблеми като пречиства въздуха, но също така им помага с прагматични съвети.

Да държим замерването на водата в джоба си

Българския проект за спасяване на популацията на пчелите Pollenity. Компанията  посветил безброй часове на разработването на патентована технология, която помага на пчеларите по-добре да разбират пчелите и да вземат информирани решения. Нашите алгоритми вече помогнаха да се запазят кошерите, да се увеличи производителността и да се управлява по-добре бизнес операциите на пчелите. В В семейството на GreenTech Alliance e стартъпът за умно управление на водните ресурси ENOVA H2O. Компанията е разработила устройство, благодарение на което само за 5 минути може да се установи замърсяването на водата, която измервате.

Обединението на иновативните високотехнологични зелени стартъпи и инициативи в Европа Greentech Alliance става на половин година. Проектът свързва и подпомага с експертиза и съвети компаниите, които използват нови технологии, за да възстановят баланса човек-природа и да живеем в по-здрава планета и общество. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, е един от консултантите на алианса, а MOVE.BG е партньорът на Greentech Alliance за България. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща