НАЧАЛО » технологии

За първи път българските власти са поискали потребителски данни от Google

Лидер по заявки е САЩ – с над една трета от общо 27 477 подадени през второто полугодие на 2013 г.

fb
3E news
fb
02-04-2014 12:02:00
fb

Все повече праителства и държавни ведомства се обръщат към Google с искане да им предостави за информация за потребители, като за последните четирит години заявките към интернет гиганта са се увеличили над два пъти. За втората половина на изминалата 2013-а например са постъпили над 27 477 за общо над 42 хиляди акаунта. За същия период на 2009 г. има получени 12 539 искания, сочат данните от Доклада за прозрачност на Google.

Откакто концернът прави тези доклади публично достояние (което се случва два пъти годишно от 2009 г. насам), за първи път в статистиката се прокрадва и заявка от страна на българските власти, посочва BgOnAir. Искането е било за общо три акаунта, но от компанията не повече подробности, още по-малко пък за естеството на поисканата информация.

Няма да е изненада, че САЩ оглавява класацията, нареждайки се като държавата, отправила най-много запитвания за достъп до данни. Неини са над 1/3 от всички изпратени през второто шестмечие на миналата година искания – общо 10 574 за 18 254 акаунта. В 83 на сто от случаите Google е предоставял ако не пълна, то поне някаква информация на американските власти, става ясно от доклада.

След САЩ в своеобразната класация се нарежда Индия, а челната тройка се оформя с Франция. И ако първата е получила отговор на 66% от отправените запитвания, а втората на 51%, то лидер по успеваемост е друга европейската държава – Финландия. Запитванията ѝ са били удовлетворени в 92 на сто от случаите. Впечатление прави обаче, че исканията ѝ са далеч по-малко – едва за 48 профила. За сравнение Индия е изискала данни за 4 401 акаунта, а Франция за 3 378.

Второто място по успеваемост си делят САЩ и Малта с по 83%. За Малта обаче исканията са 60 на фона на над десетте хиляди от страна на САЩ.

Google далеч не е единствената технологична и комуникационна компания, която получава запитвания от различни държави. Използването на тази услуга нараства ежегодно, се посочва в постинг в корпоративния блог на компанията. Практиката да се предоставят лични данни за отделни потребители не противоречи на нормативната уредба. Напротив, обичайно се изхожда с довода, че информацията ще послужи на националните власти в разследването на престъпни дещния.

„Продължаваме да търсим нови начини за организирането на информацията и за предоставянето на още подробности. Например от отчетния период юли – декември 2010 г. насам започнахме да разкриваме процентите искания за потребителски данни, които изпълняваме изцяло или частично. А от отчетния период януари – юни 2011 г. започнахме да разкриваме броя потребители или профили, за които са били поискани данни“, пише още юристът на компанията Ричард Салгадо в блога на компанията.

Google
лични данни
национални правителства
По статията работи: