НАЧАЛО » технологии

За настъплението на електромобилите и края на петролния сектор

fb
3E news
fb
14-05-2017 10:52:00
fb

Съвременните държавници и предприемачи трябва да се събудят. Това важи с особена сила за България. Време е енергийните експерти пленени от конвенционалната енергетика и икономиката, базирана на изкопаеми горива да си дадат сметка, че технологиите се развиват изключително бързо. Толкова бързо, че ако още отсега не вземат мерки, може да се наложи след няколко години да бъдат изправени пред проблеми, които ще са изключително болезнени и в състояние да се превърнат в икономическо бедствие.

Промяната започва

Международната агенция по енергетика (МАЕ) може да преразгледа прогнозата си за търсенето на петрол, поради това, че Китай и Индия планират да се откажат от бензина в полза на алтернативните източници на енергия.
Според настоящата прогноза на МАЕ, търсенето на петрол в света, особено предвид транспорта ще расте до 2040 г.
В същото време големите консуматори на петрол като Китай и Индия анонсират официално плановете си за електрификация на транспорта и отказ от бензин.

В момента, според МАЕ, двете страни държат между 11% и 2% съответно от световното търсене на бензин. На база на заявките им за промяна на транспортния парк, МАЕ заяви, че ще преразглежда прогнозите си за глобалното търсене на петрол. Очакването е обновената прогноза да излезе на 14 ноември 2017 г.
Китай планира през 2025 г. 20% от продаваните 35 млн. автомобили на година да са с алтернативно гориво, а продажбата на електромобили да се увеличи до 2 млн. през 2020 г.
Индия планира пълна електрификация на транспорта си през 2032 г., като постепенната промяна стартира още през следващата 2018 г.
През февруари 2017 г. изследователите от Carbon Tracker Initiative и Кралския колеж в Лондон публикуваха изследване, според което използването на електромобили ще доведе до намаляване на търсенето на петрол с 2 млн. барела а ден, като през 2025 г. спадът може да е 16 млн. барела на ден.

Разрушаване, апокалипсис, или просто смелост да признаеш реалността

Преди МАЕ да предложи очакванията си, да погледнем какво прогнозира излезе икономистът от Станфорд Tony Seba. Защото той си позволява за предсказания, които някои определят като смели, а други – апокалиптични. Заглавието на изследването му е достатъчно провокативно - Rethinking Transportation 2020-2030: The Disruption of Transportation and the Collapse of the ICE Vehicle and Oil Industries .

Основната теза върху която стъпва Seba е свързана със следното: основната заплаха за традиционния автомобилен и петролен пазар не идва от електромобилите като такива, тъй като смяната на модела става постепенно и много бавно. Основна роля в разрушаването (и създаването на нови възможности ) играе промяната на деловите и поведенчески модели в транспортния сектор. В доклада става въпрос за разпространяването на модела на съвместно ползване, за „Трянспорта като услуга“ (Transport as a Service – TaaS).
Спред автора, през 2030 г. при пътническите превози „95 % от изминатите мили в САЩ ще се падат на самоупрявляемите електромобили (A-EV), собственост на специализирани компании за оказване на транспортни услуги (TaaS). Автомобилите, индивидуална собственост с двигатели с вътрешно горене ще са около 40% от автопарка на САЩ, но на тях ще се падат едва 5% от изминатите мили.
Tony Seba твърди, че в това бързо развитие няма нищо магическо и, че то ще ев резултат на икономиката. Например:
През 2021 г. използването на специализирани компании за оказване на транспортни услуги (TaaS)ще е между 4 до 10 пъти по-евтино от покупката на нов автомобил, и от два до четири пъти по-евтино от експлоатацията на съществуващ, откупуващ се автомобил.
Средно американско домакинство ще може са икономисва по 5600 долара годишно, отказвайки се от бензиновият си автомобил и използвайки самоуправляващите електромобили.
Авторът изчислява и сривът на пазара, като според него още през 2020 г. броят на покупката на леки автомобили в Америка ще започне да намалява от 247 млн. до 44 млн. през 2030 г. Това на свой ред ще доведе и до коренна промяна на автомобилния сектор. Tony Seba смята, че на първо място това ще засегне и доведе до почти пълно разрушаване на застрахователните и ремонтни компании, както и автокъщите. Предсказванията за големи компании като General Mators и Ford изобщо не са ласкави.

Какво ще се случи с петрола?

Авторът смята, че трябва да се промени методологията. Периодът на оценка за Европа и Китай трябва да се правят година за година, а за останалия свят с лаг от четири години.
Глобалното търсене на петрол, според Seba ще достигне 100 млн. барела на ден през 2020 г. и ще спадне до 70 млн. барела на ден през 2030 г. Това означава намаляване с 30 млн. барела реално, но е с 40 млн. барела под прогнозите на управлението за енергийна информация (EIA) към министерство на енергетиката на САЩ.
Това ще доведе до колапс на цените (които ще се доближат до 25 долара за барел), което ще окаже „катастрофално" въздействие върху петролния сектор, различни компании, страни, петролни находища и инфраструктура в зависимост от това доколко са въвлечени в проекти за добив на „скъп петрол“.

Влиянието на краха на цените на петрола ще започне да се усеща по цялата верига от петролната промишленост още през 2021 г.
В САЩ, според оценката, 65% от шистовият трудно извлекаем петрол, който при обичайният сценарий се предполага, че ще осигурява около 70% от нуждите на САЩ през 2030 г. ще мине в сферата „нежизнеспособен“. Става въпрос за много компании.
Потреблението на енергия в транспортния сектор ще се понижи с 80%, но потреблението на електроенергия в страната, заради увеличението на самоуправляемите електромобили ще расте с 18%.

Шистовият петрол преобърна традиционният петролен пазар. Електромобилите ще изместят автомобилите. Потреблението електроенергия ще расте, а на енергията, базирана на изкопаеми горива ще намалява.  Германия разработва също инфраструктура, предназначена за изцяло електрифициран транспорт. 2030 г. ще е ключова и трябва бизнесът на всички нива да е готов за промяната. Колкото до въпроса дали трябва да се вярва на всички подобни изследвания, отговорът е да. Отрицанието на промените не е от полза.  

Редно е анализаторите да разгледат промяната на транспортния сектор с тази на електроенергийния пазар. Възможни са различни варианти, които да осигуряват баланс и устойчивост.

Изследването на Tony Seba може да бъде прочетено на:

https://static1.squarespace.com/static/585c3439be65942f022bbf9b/t/5912307e725e25a34efe5497/1494364316456/RethinkX+Report_050917+%281%29.pdf

 

 

транспортен сектор
електромобили
ВЕИ
петролен пазар
По статията работи:

Маринела Арабаджиева