НАЧАЛО » технологии

Започна строителството на "София Тех Парк"

fb
3E news
fb
24-07-2014 05:49:00
fb

Президентът Росен Плевнелиев направи първа копка на проекта „София Тех Парк“, поставяйки началото на изграждането на обектите от първия по рода си научно-технологичен парк у нас. „В динамичното време, в което живеем, такъв проект подпомага развитието на бизнеса, на науката и сътрудничеството между тях. Това е далновидно, стратегическо за България решение“, каза Плевнелиев на церемонията за първа копка.

Паркът ще бъде изграден на територията на бившето военно поделение на Четвърти километър в София. Той ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ бизнес инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства. Изграждането му се осъществява по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ с 42,5 млн. евро безвъзмездно европейско финансиране и 7,5 млн. евро национално съфинансиране.

Сред партньорите на „София Тех Парк“ са Българската академия на науките, СУ „Свети Климент Охридски“, Техническият университет-София, Университетът за национално и световно стопанство, Медицинският университет в столицата.

Според Плевнелиев „София Тех Парк“ е „сърцето на първата иновационна екосистема в България“ и сърцето на стартъп културата в страната.
„Проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България“, каза още той.

Държавният глава подчерта необходимостта от засилване на иновационните дейности в българските предприятия и от разработването на нови бизнес модели в тяхна подкрепа. „Важно е бизнесът и науката да се научат да си партнират и да се засили комерсиализацията на интелектуална собственост и на иновационни продукти. Талантът трябва да остане в България и да намира перспектива у нас, а не навън“, заяви държавният глава.

София Тех Парк
Росен Плевнелиев
първа копка
По статията работи:

Георги Велев