ЕС смята да замени петрола в транспорта до 2050

Европа се нуждае от дългосрочна стратегия за алтернативните горива, пише в доклад на Комисията

Европейската експертна група върху бъдещите транспортни горива е готова с предварителен доклад, в който се оценява какви са възможностите на Европа да замени петрола в транспортния сектор.


Групата, състояща се от индустриални асоциации, неправителствени организации и служители на Комисията, бе създадена от ЕК, за да предложи идеи за развитието на политически стратегии за алтернативни горива.


Докладът определя електричеството от батерии, водородните горивни клетки и биогоривата като основните варианти за замяната на петрола в транспорта. Те може да се допълват от природния газ и биометана, а синтетичните горива могат да  послужат като "мост" между фосилните горива и възобновяемите източници. Втечненият газ също може да допринесе за по-диверсифициран енергиен микс, като пазарният му дял няма да е по-голям от 10%.


Според доклада бъдещите енергийни нужди на транспортния сектор няма да могат да бъдат задоволени от едно единствено гориво.


Алтернативните горива са по-ниско ефективни от фосилните, но за сметка на това намаляват емисиите на въглероден двуокис от транспорта. Те ще бъдат промотирани в очакваната през декември Бяла книга на ЕК за транспорта, която ще представи европейската стратегия в областта на транспортната политика през следващото десетилетие.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари