ЕС има готовност за регулиране на криптовалутата

Европейският съюз (ЕС) смята да регулира криптовалутата, в случай, ако в бъдеще тя започне да представлява заплаха за финансовата система на съюза.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи на пресконференция на 26 февруари, че в бъдеще може да бъде направена проверка на съществуващите криптовалути и свързаните с тях услуги за съответствието им с действащото законодателство на ЕС.
По думите му, „Европейската комисия ще вземе решение за това дали са необходими нови регулаторни мерки на ниво Европейски съюз“.
Домбровскис отбеляза позитивните аспекти при цифровите валути и в частност на технологията блокчейн. Това заяви, че недостатъкът по отношение на прозрачността на пазара на криптовалути сама по себе си е фактор на риск, криптовалутите са подложени на повишена спекулативна активност и инвеститорите рискуват от пълна загуба на вложенията си.

Проведената от Европейската комисия кръгла маса за криптовалутите разгледа три основни теми – влиянието на криптовалутите върху финансовите пазари, рисковете и възможностите за използването им и първичното предложение на криптовалути - (Initial coin offering - ICO).

„Криптовалутите са риск и по отношение на прането на пари и финансирането на незаконни дейности. Поради това ЕК реши, че операциите с криптовалути трябва да бъдат тема на директивата срещу прането на пари и законодателството на ЕС. Очакваме отражението на това законодателство в правните системи на държавите  членки“, каза още заместник-председателят на ЕК.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари