НАЧАЛО » технологии

"Енергоремонт холдинг" завърши съоръжението за плазмено изгаряне в АЕЦ ”Козлодуй"

„АТП – АтомТоплоПроект” ООД възложи на холдинга изпълнение на част от дейностите по ключовия проект, осигуряващ безопасно извеждане на спрените блокове от 1 до 4

fb
3E news
fb
23-11-2016 02:55:00
fb

„Енергоремонт Холдинг”АД завърши договорените дейности по изграждане на съоръжение за плазмено изгаряне на територията на АЕЦ”Козлодуй”. ДП "Радиоактивни отпадъци” е възложител на проекта, а финансирането се осигурява от международен фонд „Козлодуй”, чийто администратор е Европейската банка за възстановяване и развитие(EБВР).

Основен изпълнител на проекта е консорциум начело с испанската компания Iberdrola Ingenieria y Construccion S.A. Компанията „АТП – АтомТоплоПроект” ООД, която е част от международния консорциум, възложи на "Енергоремонт холдинг" изпълнението на част от дейностите, основно свързани с монтаж на съоръженията.

Инсталацията е едно от двете ключови съоръжения за безопасно извеждане на спрените блокове от 1 до 4 на централата. Тя осигурява преработка и кондинциониране на твърди радиоактивни отпадъци (РАО) с висок коефициент на намаляване на обема им. От същестрвуващите в момента технологии плазмената технология е тази, с която може да се постигне необходимият коефициент на снижението им. Това обезпечава достатъчен капацитет за съхранение на радиоактивните отпадъци до построяване на Национално хранилище за ниски и средно радиоактивни отпадъци.

Възлагането на част на дейностите от този изключително важен проект, на „Енергоремонт Холдинг” доказва, че той е предпочитан партньор за чуждестранните компании и европейските финансови институции поради натрупания опит в ядрената енергетика и гарантиране на най-високите стандарти за качество. Холдингът успешно изпълни няколко проекта, финансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) в България, свързани с топлофикационния сектор и енергийната ефективност на обществените сгради.

Енергоремонт холдинг
съоръжение за плазмено изгаряне в АЕЦ”Козлодуй”
По статията работи:

Галина Александрова