ЕК пробва да подкрепи електромобилите с бюрократични мерки

Източник: БГНЕС

Еврокомисията обсъжда въвеждането от 2025 година на задължителна квота за производство и продажба на електромобили с ниско равнище на замърсяване на околната среда. Това пише в понеделник германският вестник „Хандесблат” като се позовава на източник в ЕС.

Според изданието по този начин ЕК иска да ускори процеса на отказване от двигателите с вътрешно горене за автомобилите. До края на годината ЕК планира да представи и пакет с мерки за развиване на „щадяща климата мобилност”. В него може да се включат и задължителни минимални квоти за електромобили, които всяка автомобилна компания да е длъжна да произвежда, както и по-строги норми за изхвърляните в околната среда вредни вещества. Сред германските делови кръгове подобни планове предизвикват тревога.

„Смятаме въвеждането на квоти от този тип за погрешно по принцип”, подчертават пред изданието от Асоциацията на автомобилната промишленост в Германия (VDA). Оттам отбелязват, че продажбата на електромобили зависи от много фактори, на които самите концерни понякога не могат да окажат никакво влияние, предаде БГНЕС.

Властите в Германия и автомобилните компании се опитват да намерят пътища за излизане от поредица скандали, свързани с манипулирането на данните за изхвърляне на вредни вещества от дизеловите автомобили. В тях се замесиха няколко от производителите на автомобили в страната.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари