ЕК глоби Facebook със 110 млн. евро заради подвеждаща или невярна информация за WhatsApp

Европейската комисия глоби социалната мрежа Facebook (Фейсбук) със 110 милиона евро, защото е дала подвеждаща или невярна информация за закупуването на приложението WhatsApp ("Уотсъп"), се казва в съобщение на ЕК.

„Европейската комисия глоби Facebook със 110 милиона евро за предоставяне на некоректна или въвеждаща в заблуждение информация по време на разследване на ЕК през 2014 г. в съответствие с правилата за сливане на ЕС за придобиване на компанията WhatsApp”, се казва в съобщението.

Решението ни е ясно послание към всички компании, че трябва да спазват европейските правила за сливане, включително предоставянето на коректна информация, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Франс прес. 

Европейският регулатор е установил, че при сключване на сделката за 19 милиарда долара през 2014 година социалната мрежа е заявила, че няма да може да осигури автоматично прехвърляне на профилите на потребителите в приложението и обратно. През 2016-а обаче от "Уотсъп" пуснали ъпдейти на приложението, чрез които ползвателят може да свърже телефонния си номер с профила си във Фейсбук. От ЕК твърдят, че компанията е била наясно с тази възможност още при сключване на сделката. 

Най-високата глоба, налагана досега на медийния гигант, е от американски съд и е в размер на 500 млн. долара за кражба на софтуер. Социалната мрежа беше санкционирана и със 150 хил. евро от френските власти заради недостатъчна защита на личните данни на потребителите. 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари