Експерти на ООН: Да се ограничи затоплянето на климата до 1,5 градуса/С, рисковете са големи при надхвърляне на този праг

Експерти на ООН: Да не се допуска затоплянето на климата с над 1,5 градуса/С, рисковете са големи при надхвърляне на този праг

Светът ще трябва да предприеме бързи действия, ако иска да ограничи затоплянето на климата до 1,5 градуса по Целзий, заявиха експерти на ООН за климата и предупредиха, че има значителни рискове, ако този праг бъде надхвърлен, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
    
Междуправителствената експертна група по климатичните промени, която е лауреат на Нобелова награда за мир, публикува в южнокорейския град Инчон доклад от 728 страници. На 1 октомври в град Инчон, Южна Корея, делегати на страните от ООН одобриха доклада, който се основава на хиляди изследвания на 86 учени от 39 страни.

Представят се ясните разлики между въздействие при затопляне от 1,5 градуса по Целзий и от 2 градуса.

Въздействието е навсякъде - в мащабите на летните горещини, в изчезването на видове и в селскостопанската продуктивност, например.

Максимумът на световните емисии на въглероден диоксид ще бъде достигнат през 2020 г. Тогава ще е нужен бърз и широк преход в енергетиката, промишлеността и градоустройството.

В доклада се описва подробно благоприятното въздействие върху времето, човешкото здраве и екосистемите на Земята, ако световните лидери успеят да ограничат в бъдеще предизвикваното от хората затопляне до половин градус по Целзий, вместо възприетата цел от 1 градус по Целзий.
    
Учените прогнозират, че ако това стане, от недостиг на вода ще страдат два пъти по-малко хора, отколкото сега; ще има по-малко смъртни случаи и заболявания, дължащи се на жега, смог и инфекциозни заболявания; нивото на моретата и океаните ще се покачи с 10 см по-малко; ще има значително по-малко горещи вълни, проливни дъждове и суша; ледената покривка на Западна Антарктика няма да се разтопи необратимо; повечето коралови рифове ще бъдат спасени.
    
"За някои хора това е без съмнение въпрос на живот или смърт", заяви Натали Махоуолд от университета Корнел, която е една от авторите на доклада.
    
През 2010 г. участниците в международните преговори за климата приеха целта да се ограничи затоплянето до 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, напомня АП. Това бе наречено "целта от 2 градуса". През 2015 г., когато бе договорено историческото Парижко споразумение за климата, беше определена двояка цел: 2 градуса по Целзий и по-високата цел от 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Целта от 1,5 градуса бе по настояване на уязвимите страни, които нарекоха целта от 2 градуса "смъртна присъда".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари