НАЧАЛО » технологии

ЕЙ И ЕС пренасочва политиката си към новите енергийни технологии и ВЕИ

fb
3E news
fb
05-12-2017 02:12:00
fb

Американската компания AES (ЕЙ И ЕС) измества политиката си към новите енергийни технологии и в частност съхранението на енергия, природния газ и ВЕИ-сектора. Това каза на пресконференция в отговор на въпрос на 3eNews президентът на AES България Оливие Маркет.

ЕЙ И ЕС е световен лидер в иновативните енергийни решения и най-големият инвеститор в българската енергетика след началото на прехода към пазарна икономика. През последните 8 години компанията изгради и оперира две от най-новите и модерни електроцентрали в страната -  ВяЕЦ „Св. Никола“ и ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”.

В контекста на новата политика на компанията може да се разглежда и създаденият чрез вътрешно преструктуриране нов отдел, обединяващ проектите на AES в Европа и Азия – Евразия. Проектите на компанията, осъществявани във Виетнам, Йордания, Филипините, както и тези в Европа се наблюдават и ръководят от Центъра за споделени услуги, чийто старт бе даден преди месец.

Всички проекти на компанията не само на национално ниво, но и в глобален мащаб, оттук нататък ще са свързани с намаляване на въглеродните емисии. ВЕИ секторът е в състояние да се състезава с всички други сектори на енергетиката, каза Маркет, като уточни, че това на национално ниво е в зависимост и от състоянието на местните ресурси.

Президентът на AES припомни, че през тази година Siemens AG (“Siemens”) и The AES Corporation (NYSE: AES, “AES”) оповестиха споразумение за сформиране на нова глобална компания за технологии и услуги, свързани със съхранението на енергия, наречена Fluence. „Наскоро сливането бе одобрено от ЕС“, каза Маркет.

По отношение на България компанията също не крие амбицията си по проекти, свързани със съхранение на енергия. „Да, водени са разговори, но те са на много ранен етап“, каза Маркет.  

„Специално за съхранението на енергия в България е необходима и промяна в регулаторната рамка и по-специално по отношение на това как ще бъде третиран един подобен инвеститор – като потребител, или като производител, а също така и при системата на таксите“, допълни изпълнителният директор на AES България Иван Цанков.

Инвестиционните намерения на AES през следващите две години са насочени към няколко актуални проекта, като на първо място Оливие Маркет постави изграждането на ВЕИ проект в Йордания с мощност 52 МВт, като строителството е планирано за април 2018 г., а пускът в експлоатация през 2019 г.

Възможности има и за подновяване на проекта за соларен парк край Силистра, който AES преди време замрази. Това обаче е свързано с промяна на пазарните условия, обясни Маркет. На глобално ниво компанията има проекти за изграждане на соларни мощности от порядъка на 500 МВт.
За България най-важният действащ от няколко години ВЕИ проект остава вятърният парк „Свети Никола% край Каварна.

От началото на 2017 година произведената електроенергия от вятърния парк е 282 776 MWh електроенергия. Това е с 39 531 MWh повече от предходната година. Благодарение на работата на вятърния парк през този период бяха спестени 223 676 тона емисии CO2, каза Иван Цанков. За сравнение, за абсорбирането на това количество CO2 биха били необходими 892 декара гори.

Цанков отчете и ефективна дейност на мониторинговата система на вятърния парк „Св. Никола“ по спиране на турбините в рискови за прелетните и зимуващите птици периоди. Вятърният парк следи за прелитащи птици чрез  комбинация от радарна система и обучени орнитолози. През 2017 година вятърният парк „Св. Никола“ е спирал работа за общо 86.17 часа, за да предотврати риск от сблъсък с птици, уточни Цанков.

Оливие Маркет не подмина и един от най-амбициозните проекти на AES в Азия – меморандумът за разбирателство с ПетроВиетнам газ за изграждане на терминал за втечнен природен газ „Сон Ми“ с капацитет от 9.6 млн. тона. На практика осигуряваният втечнен природен газ ще конкурира в бъдеще въглищата. В отговор на въпрос дали компанията разглежда подобна стъпка и за България, предвид амбицията за участие на страната ни в LNG терминал в Александруполис, президентът на AES каза, че такава възможност за региона не се обсъжда.


Презентация от събитието можете да намерите тук.

AES
Ей И Ес
AES България
ВЕИ
съхранение на енергия
LNG
вятърен парк Свети Никола
Оливие Маркет
Иван Цанков
технологии
По статията работи:

Маринела Арабаджиева