Европодкрепа за малкия и средния бизнес - 7 млн. евро за достъп до цифрови технологии и за листване на борсата

Със 7,66 млн. лв. се увеличава финансиране на проекти по процедурата “Енергийна ефективност за малките и средните предприятия”

Комитетът по наблюдение на програма “Иновации и конкурентоспособност” одобри две схеми за ваучери за малкия и средния бизнес за 7 млн. евро. Решението беше взето през изминалата седмица, а схемите за подпомагане на малки и средни фирми ще стартират през ноември.

Едната схема ще разполага общо с 5 млн. евро и ще бъде насочена за улесняване достъпът на малките и средните предприятия до цифрово ноу-хау и технологии. Финансирането ще става с ваучери на стойност от 20 000 до 50 000 лв. Целта на програмата е да се подпомогне свързването на фирмите с доставчиците на услуги в областта на информационните и комуникационните технологии.

За втората схема са заделени общо 2 млн. евро. По нея с ваучери ще се финансира емитиране на акции на капиталовите пазари. Ваучерите ще бъдат на стойност 50 000 лв. и за тях могат да кандидатстват  малки и средни предприятия, които желаят да се листнат на БФБ. Компаниите ще подават заявления, които ще се разглеждат по реда на постъпването им. На одобрените ще бъде даден срок за излизане на фондовата борса и в случай че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към друга компания.

Финансирането на двете схеми ще стане през Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Приемането на документи на бизнеса започва през ноември, крайният срок е януари.

Комитетът по наблюдение на програма “Иновации и конкурентоспособност”  одобри и допълнителни 7,66 млн. лв. финансиране на проекти по процедурата “Енергийна ефективност за малките и средните предприятия”. Така общата сума по тази процедура вече е 154,11 млн. лв. С парите ще се финансират всички проекти на микро- и малки предприятия, които са получили 77 и повече точки, както и средни предприятия със 76 и повече точки.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари