НАЧАЛО » технологии

Европейски системни оператори пуснаха „платформа за гъвкавост“ на основата на блокчейн

fb
3E news
fb
28-04-2020 01:04:01
fb

Няколко големи европейски електроенергийни системни оператори (TSO) са се обединили за пускането на нова платформа за гъвкавост на основата на блокчейн, получила названието Equigy.

Тя е предназначена за интеграция на малки и разпределителни потребителски активи, такива като електромобили, системи за съхранение на енергия и термични помпи в процесът на управлението на системния баланс.

Потребителите могат да печелят пари с помощта на Equigy, като си сътрудничат с електрическата мрежа чрез компания агрегатор. Платформата дава възможност за оптимизиране на интеграцията на променливите възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в енергийната система, давайки на TSO допълнителни инструменти за гъвкавост.

Към настоящия момент Swissgrid, TenneT и Terna  стартират платформата в Нидерландия, Германия, Италия и Швейцария. Освен това датската Energinet също изразява заинтересованост за присъединяване към консорциума.

По-рано инициаторът и програмен директор на Equigy коментира, че тъй като Европа разчита на преходът от възобновяеми източници на енергия са необходими инструменти, които да помогнат да се справи с променливостта на зависещите от сезоните ВЕИ, защото все още няма технологии за съхранение на енергия в големи количества.

„В много страни ние все още разчитаме на изкопаемите горива за балансиране на енергийната система, когато възобновяемите източници са недостъпни. Това не е добре за планетата и е скъпо. Equigy предлага устойчиво и икономически ефективно решение на тези проблеми“.

Equigy използва технологията на блокчейн за регистрация и проверка на десетки хиляди малки енергийни трансакции. Платформата облекчава обмяната на данни между заинтересованите страни и въвежда нови играчи и технологии по веригата на създаване на стойност в електроенергетиката. Трансакциите се потвърждават на основата на данни, предоставяни например от производителите на домашни системи за съхранение на енергия и електромобили, а също така чрез устройства на Интернет на нещата, такива като индивидуални умни измервателни уреди и зарядни устройства.

Технологиите и програмното обезпечение се предлагат на участниците безплатно, а TSO заявяват, че нямат търговски интерес в проекта, но искат да съдействат за внедряване в системата на големи обеми от възобновяеми източници на енергия.

Консорциумът се надява, че ще могат да се присъединят и други страни към проекта, още повече увеличавайки пулът на гъвкава и екологично чиста електроенергия.

Повече по темата на: https://equigy.com/

електромобили
интегриране на ВЕИ
агрегатори
блокчейн
TSO
ВЕИ
По статията работи:

3E news