Европейската комисия открива Обсерватория и форум на ЕС за блокови вериги

Mariya Gabriel
Източник: bgnes.com

Европейската комисия, с подкрепата на Европейския парламент, представляван от Якоб фон Вайцзекер — автор на актуалния доклад относно виртуалните валути, положи началото на Обсерватория и форум на ЕС за блокови вериги.

Технологиите за блокови вериги (блокчейн), позволяващи равномерното съхраняване на информационни блокове в цялата мрежа, се считат за голямо постижение, тъй като осигуряват висока степен на проследимост и сигурност на извършваните онлайн икономически трансакции. Очаква се те да окажат въздействие върху цифровите услуги и да променят из основи бизнес моделите в широк кръг от области, като например здравеопазването, застраховането, финансите, енергетиката, логистиката, управлението на правата върху интелектуалната собственост или публичните услуги.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел подчерта: „Според мен блоковите вериги ще променят правилата на играта и бих искала Европа да бъде начело на тези технологии. Трябва да създадем подходящата благоприятна среда — не плетеница от инициативи, а цифров единен пазар за блокови вериги в услуга на всички граждани. Обсерваторията и форумът на ЕС за блокови вериги са важна стъпка в тази посока“.

Чрез научноизследователските програми на Европейския съюз — РП7 и Хоризонт 2020, Европейската комисия финансира от 2013 г. проекти в областта на блоковите вериги. Тя ще осигури до 340 млн. евро за финансиране за проекти, основаващи се на блокчейн технологии, до 2020 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари