Европа се готви за бума на електромобили. Подготвя алианс за производителите на акумулаторни батерии

Брюксел готви "индустриална стратегия", която ще представи през февруари 2018 г.

Един от последните модели електромобили на концерна BMW

Брюксел иска да противопостави конкуренцията от Азия и САЩ на обединение от европейски производители на акумулатори за електромобили, което може да бъде създадено по модел на компанията за самолетостроене Airbus.

В Европа, преди всичко в Германия има отдавнашни традиции в индустрията с двигатели. Оказва се обаче, че европейците не са готови за световния бум на електромобили. Батериите за тях, акумулаторите за съвременните електромобили днес се произвеждат основно в Азия – Япония (Panasonic), Китай (BYD), Южна Корея (LG, Samsung). Производителят на автомобили Tesla вече пусна първата част от изгражданата в пустинята  Невада заедно с Panasonic голяма „Гигафабрика“, който след достигането на проектната мощност през 2020 г. трябва ежегодно да произвежда 500 хиляди акумулатора.

Това означава, че европейската автомобилна промишленост, бързо увеличавайки сега производството на електромобили няма да може да произвежда най-скъпоструващият елемент, а ще го купува чрез доставчици от конкурентите си, като по този начин се отказва  от най-важното звено във веригата в добавената стойност и става зависима от производителите отвъд океана.

ЕК не иска да отстъпи пазар за 250 млрд. евро

В Европа, но най-вече в Германия, има отколешни традиции в автомобилостроенето. Но европейците се оказаха неподготвени за започващия световен бум на електромобилите. Батерии за тях се произвеждат главно в Азия – в Япония (Panasonic), в Китай (BYD), в Южна Корея (LG, Samsung). И в САЩ. Там производителят на електромобили Tesla вече е готов с първия етап на гигантската „Гига фабрика”, която се строи в пустинята Невада съвместно с „Панасоник” и след преминаването към проектна мощност през 2020 г. трябва да произвежда 500 000 акумулатори годишно. Това означава, че европейката автомобилна промишленост, която бързо увеличава производството на електромобили, няма да произвежда най-главния им и най-скъпоструващ елемент, а ще го купува от доставчици на своите конкуренти като се отказва от най-важното звено във веригата за създаване на добавена стойност и попада в зависимост от отвъдокеански производители.

Такава ситуация е недопустима, смятат в Европейската комисия. „Не съм склонен да отстъпвам на конкурентите този привлекателен пазар”, заявява зам.-председателят на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович. Той изтъква прогнозата, според която годишният обем на пазара на акумулатори за електромобили през 2025 ще бъде от порядъка на 250 млрд. евро, а производството им ще създаде 4-5 млн. нови работни места.

Затова сега в Брюксел тече разработка на „индустриална стратегия“ с цел създаване на европейско обединение за създаване на акумулаторни батерии за електромобили.

Конкретният план трябва да бъде готов до февруари 2018 година. Това обяви Марош Шефчович след състоялото се на 18 октомври в Брюксел съвещание с представители на 40 европейски автомобилни, химически и технологични компании, сред които   Renault, Daimler, BASF, Total, Siemens.

Обединена европейска компания по примера на Airbus

Идеята на Шефчович е за създаване на обща европейска компания, подобно на самолетния концерн Airbus, основан през последната четвърт на XX век в рамките на обединяване на сомолетостроителните предприятия на Франция, Германия, Испания и Великобритания, след като се разбра, че самостоятелно те няма да могат да се конкурират с американската компания Boeing.

Заместник-председателят на ЕК, освен това не изключва Брюксел да предостави на страните членки на ЕС право, участващите в този „алианс за батерии за електромобили“ да получават държавни субсидии. За целта обединението може да получи статут на проект от общ европейски интерес. Става въпрос за инвестиции от милиарди в научни и конструкторски разработки, а също така за разгръщане на производство, тъй като може да стане така, че заради големите рискове частните инвеститори да не съберат достатъчно средства.

Засега идеята за такъв тип обединение за акумулаторни батерии за електромобили, „тип Airbus” в Германия не се подкрепя от всички производители на автомобили. Така например представителят на BMW Group,  Max-Morten Borgmann казва, че към настоящият момент компанията купува батерии за електромобилите си от Азия (Samsung), а добавената стойност се обезпечава чрез разработената вече в Европа електроника, регулираща работата на акумулаторите, или примерно чрез собствените системи за тяхното охлаждане. „Засега нашата стратегия се оправдава и ние в даденият момент не виждаме основание да я променяме“, подчертава той.

Най-голямата автомобилна компания в Европа Volkswagen обяви, че основната посока в развитието й са електромобилите, но по въпросът за батериите все още се колебае. Сега компанията ги купува от Samsung, но през 2018 г. започва експериментално производство на малки партиди собствени акумулатори в завода си за двигатели в Залцгитер, като впоследствие ще решава дали има смисъл да премине към самостоятелно серийно производство.

Концернът обяви целта си през 2025 г. да оборудва с електрически двигатели от 25 до 30 процента от произвежданите автомобили. Това означава, че групата  Volkswagen годишно ще се нуждае от 2 до 3 млн. батерии за производството на които ще са необходими не един, а няколко завода. Очевидно е, че началото на строителството не трябва да се бави дълго. От тази гледна точка концернът по принцип би трябвало да е заинтересован от „обединението за батерии за електромобили“ и действително сигнали за това има.

По dw.comКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари