ЕК обмисля по-ниски капиталови изисквания за "зелените" инвестиции на банките

Да бъдат намалени капиталовите изисквания за природощадящи инвестиции на банките обмисля Европейската комисия. Целта е да бъде даден тласък на "зелената" икономика и борбата срещу климатичните промени. Това съобщи днес заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис Домбровскис по време на среща на върха за климата "Една планета" в Париж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Комисията, която прави предложения за закони на европейско равнище, гледа положително на плановете за намаляване на капиталовите изисквания за банките, посочи Домбровскис. Това може да бъде направено, като първо бъдат намалени капиталовите изисквания за някои природощадящи инвестиции, като енергийно-ефективни ипотеки или електрически автомобили, изтъкна в речта си Домбровскис. Той допълни, че мярката може да бъде осъществена по модела на съществуващите отстъпки за инвестиции в малки и средни предприятия или инфраструктурни проекти с високо качество.

Сега ЕС предоставя отстъпка от 23,81 процента за намаляване на капитала за банки, които кредитират инвестициите на малки фирми на стойност под 1,5 милиарда евро (1,7 милиарда долара). Обмисля се също така намаление от 15 процента за дела от инвестицията над този праг.
Финансирането на мерките за борба с климатичните промени ще бъде част от по-широка програма от инициативи на ЕС, която ще бъде представена през март, като намерението е да се увеличат "зелените" инвестиции и да се покрие целта за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента до 2030 година.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким заяви преди срещата на върха в Париж, че Международната агенция за енергията (МАЕ) е направила оценка, според която средно годишно в енергийния сектор средно годишно трябва да се инвестират 3,5 трилиона долара в продължение на 30 години, за да се ограничи повишението на температурата до под 2 градуса по Целзий, допълва Франс прес.

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери се опитва да успокои международните представители на срещата в Париж, че американците искат да се борят срещу климатичните промени. Пред Асошиейтед прес Кери посочи, че американците остават "напълно ангажирани" със споразумението за климата от Париж 2015 година въпреки заплахите на американския президент Доналд Тръмп да излезе от него.

Две години след подписването на Парижкото споразумение за климата френският президент Еманюел Макрон днес е домакин на над 50 държавни и правителствени лидери, които ще се включат в работата на срещата на високо равнище "Една планета", на която финансите и тяхната връзка с климатичните промени ще бъде в центъра на дневния ред.

България е представена на международния форум от президента Румен Радев.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари