Ева Майдел: България трябва да мисли за развитие на нови технологии - ВЕИ, енергийна ефективност и водород

Възможно е България да повиши БВП-то си с до 8% през следващите години

Икономика / Технологии
3E news
4106
article picture alt description

Възможно е България да повиши до 8% ръста на брутния си вътрешен продукт през през следващите 4 години. Това обяви евродепутатът от ЕНП Ева Майдел по време на онлайн брифинг за журналисти, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България. Тя обаче уточни, че това може да бъде факт, само ако страната ни се възползва адекватно от инструмента на ЕС за справяне с последствията от пандемията от COVID-19 и от новата многогодишна финансова рамка на ЕС.

Припомняме, че според първоначалните изчисления се очаква по линията за ограничаване на последиците от коронавируса страната ни да получи 15 млрд. лв. през следващите 4 години. "Ако инвестираме цялата тази сума, имаме възможност да добавим 5% към БВП на България от 2019 г. Ако се възползваме, както сме го правили досега, ефективно и инвестираме и средствата и от многогодишната финансова рамка, от 7-годишния бюджет - това са допълнителни 3% от БВП на година.

ЕП като цяло подкрепя Плана за възстановяване, но това на практика си е заем, който трябва да се връща. И той ще се връща след 2028 г., обясни още по време на конференцията Майдел.  Тя бе категорична, че планът трябва да се приеме до 2021 г. , за да може да започне процесът по възстановяване на икономиките.

Според Майдел България трябва да инвестира най-много средства в секторите, които правят страната ни възможно най-конкурентоспособни и тези, които ни дават предимство на световните пазари. Такава сфера може да бъде например енергийна ефективност например – това е не само за сгради, но и за производства и бизнеси. „Защо да не говорим за водородни технологии, развитие на други ВЕИ, нови технологии и съхранение на енергия“, заяви още евродепутатът. Тезата за дигитализацията на производството и на държавните институции е на дневен ред. Сега може да се направят промени и в тази насока, смята Майдел.

Тя припомни, че енергийната ефективност и дигиталната трансформация ще бъдат ключови за бъдещите политики на ЕС и в частно при Зеления пакт.

Средства ще бъдат отделени и за медицинска апаратура и здравна инфраструктура.

Предстои Европейският парламент да разгледа тази седмица темата за икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса и многогодишната финансова рамка.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща