НАЧАЛО » технологии

Инициативата Shell Game Changer търси да подкрепи иновативни идеи в енергетиката

С финансиране от Shell вече се разработва първият плаващ LNG терминал, изследват се възможностите на учени и ентусиасти за добив на петрол от пещера под морето или за производство на енергия от хвърчила

fb
3E news
fb
27-05-2014 01:19:00
fb

Енергийната компания Shell търси да подкрепи иновативни идеи, които могат да бъдат внедрени в енергийния сектор. За тази цел дружеството е създало инициативата Game Changer, чиято цел е именно да подкрепи разработките на иновативни продукти от различни хора. Инициативата е насочена към авторите на нетрадиционни и все още недоказани научни предложения, които смятат, че идеите им имат потенциал да променят драстично бъдещето на добива и оползотворяването на енергия. Те биха могли да представят своята идея в онлайн платформата на програмата - - www.shell.com/gamechanger.

Българските компании и изследователи, работещи в областта на енергийните източници, също имат шанса да се присъединят към световната платформа за споделяне на революционни идеи и иновации - Shell GameChanger. Тази възможност беше представена днес по време на конференцията „Революционни идеи за иновативни енергийни източници“, организирана от Shell България в партньорство с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София.

Нуждата от иновации не се диктура от изчерпването на минералните горива, а от факта, че през 2050 г. населението на земята ще достигне 9 млрд. души. Това население ще използва два пъти повече енергия, обясни Камелия Славейкова, изпълнителен директор на „Шел България“. По думите й до момента Шел е инвестирала над 1,3 млрд. долара в иновации и научни разработки в енергетиката и в момента компанията разполага с над 40 000 патента.

Според Славейкова на човечеството му трябват ефективни алтернативи, за да се справи с предизвикателствата в енергийния сектор. В същото време през последните две десетилетия нямаме много иновативни предложения. Именно заради това Shell търси да подкрепи иновативни идеи на хора, които не разполагат с необходимия финансов ресурс за развитие на проектите си.

Съвременния човек е силно ангажиран и няма време да се огледа и да реализира своите иновативни идеи. Това заяви Майкъл Руджиър, който е визионер и изследовател, ангажиран с оценката на революционни идеи, свързани с източниците на енергия в GameChanger при Shell International B.V.

Той обясни, че от одобряването на една идея до нейната реализация се изминава много дълъг период, който отнема 10-15 г. Той даде пример с устройството iPod на Apple. Идеята за първите подобни машинки е била дадена в края на 80-те години на миналия век. Нейната реализация се е осъществила след 2000 г. В същото време своята популярност устройствата на Apple са придобили след създаването на услугата iTunes, което даде тласък на тази индустрия, обясни Руджиър. Същото е било със създавнето на фотоапаратите на Кодак – първите им модели са тежали по 4 килограма и са има капацитет от 0,1 мегапиксела.

Да действаме като децата - с въображение

Въображението е от съществено значение, за да може да се развие дадена идея. Идеята е на хората да им се даде възможност да разгърнат въображението си и по този начин ще успеят да осъществят идеите си, обясни Руджиър.

Той обясни, че в сферата н енергетиката Shell подкрепя идеите с въображение. Ние не крадем идеи, а предлагаме финансиране на проекти, които смятаме че са осъществими, рентабилни и ще допринесат за развитието на сектора. Ако идеята е добра то тя може да получи подкрепа от 20 000 долара за реализацията й. Специална комисия на няколко етапа разглежда предложението на учените преди то да бъде одобрено, обясни още Руджиър.

Компанията вече е започнала реализацията на няколко такива проекта. Единият от тях е предложението да се изгради плаващ LNG терминал, на който да се претоварва втечнен газ по корабите. За идеята вече са направени предпроектните проучвания за нейната реализация като се очаква в близките години да бъде създаден и първият такъв модел плаваща LNG (floating LNG).

Добив на нефт в пещера, получаване на енергия от хвръчила...

Друга идея, която Shell разработва в момента е създаването на пещерна галерия под морето в Норвегия. Целта е чрез изкопаването на тази галерия да се стигне близо до нефтено находище. Добивите от находището чрез платформа в морето ще бъдат много трудни заради суровото време в района, но изграждането на подобна пещера може да улесни процеса. Проектът в момента се разглежда от норвежкото правителство, обясни Руджиър. Идеята е взаимствана от разработването на огромни галерии в солните мини на Австрия.

Експертът по иновации даде пример и с шистовия газ, чийто добив е бил идея на двама учени в университет. Друг проект пък включва пробиването на гранитни скали с цел добиване на минерални ресурси. Проектът е интерес дори за учените от НАСА, които може да използват технологията за сондиране на повърхността на Марс.

Интересен проект в сферата на възобновяемите източници е добива на енергия от хвърчила. Такива опити в момента се извършват във Великобритания и вече се произвеждат по няколко киловата енергия.

A29957

Учените от TEDx в Амстердам пък работят по проект за добиване на лед от небето чрез използване на балони. Така буквално може например да се получава лед за нуждите на световното първенство в Бразилия, който буквално да пада от небето, обясни още Руджиър.

 

 

Game Charger
Shell
иновации
технологии
енергетика
добив на нефт
енергия от хвърчила
По статията работи:

Георги Велев