До 2022 г. „Роатом“ ще построи в Русия ветропаркове с обща мощност 970 мегавата

Днес в Русия няма много вятърни паркове, но ситуацията ще се промени. Защо с това ще се заеме руската корпорация „Росатом“ разказва в интервю за германския Energate Емин Аскеров, директор за развитието на международния бизнес на АО „ВетроОГК“ – дъщерна компания на „Росатом“, съобщава energate-messenger.de.

Ветроенергетиката е една от най-перспективните неядрени „точки на растеж“ за нас, заяви Аскеров. Всички видове чиста енергетика не трябва да се конкурират, а да се допълват. Затова „Росатом“ се движи към зелена енергетика и създаване на безвъглероден енергобаланс, допълни той.

„Сега в нашите планове е строителството на вятърни паркове в Русия с обща мощност от 970 МВт до 2022 г. Стартовият проект е строителството на три вятърни парка в Южна Русия. Обемът на инвестициите е повече от 1 милиард долара. „Росатом“ планира първите 150 мегавата да бъдат въведени в края на 2018 г. в Южна Русия, където са проведени необходимите измервания. През 2019 г. ще бъдат въведени още 200 мегавата, през 2020 г. – 260 мегавата и до края на 2022 г. – още 360 мегавата. В перспектива се разглежда възможността за разширяване на географията на вятърната енергетика и в райони с енергиен дефицит“, заяви Емин Аскеров.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари